Odvolací soud umazal Pitrovi rok z trestu, Provoda zachránila amnestie

Odvolací Vrchní soud v Praze o rok snížil Tomáši Pitrovi trest za daňové úniky z roku 1994. Uložil mu čtyřleté vězení, součástí trestu je také pětiletý zákaz působení ve statutárních orgánech obchodních společností a družstev. Soud uznal vinným i Pitrova společníka Miroslava Provoda, kvůli novoroční amnestii ho však nemohl potrestat.

„Časová vzdálenost od spáchání trestné činnosti vedla vrchní soud k závěru, že trest odnětí svobody ve výši pět let je nepřiměřeně přísný,“ prohlásil předseda senátu Viktor Mach. Odvolání Provoda i státní zástupkyně, která se domáhala zpřísnění trestu kvůli vysoké společenské škodlivosti činu i výši způsobené škody, soud zamítl.

Obžaloba tvrdí, že Pitr s Provodem se jako zástupci obchodní společnosti Centrum dopustili zvlášť závažného zločinu zkrácení daně pomocí fiktivních faktur na reklamní a zprostředkovatelskou činnost. Údajně tak připravili stát o 23,4 milionu korun.

Před soudem kvůli tomu poprvé stanuli už v roce 2004. Letos do případu zasáhla novoroční prezidentská amnestie, kvůli které již Provodovi vzhledem k příliš dlouhému stíhání nelze uložit trest. Muž však trval na projednání věci a očištění svého jména, shodně jako Pitr totiž vinu odmítá. Pitra amnestie nezahrnula, protože se v minulosti skrýval před spravedlností v zahraničí.

Pitrův advokát Jan Křivánek se dnes snažil odvolací senát přesvědčit, aby podnikatele zprostil viny, případně aby mu neukládal nepodmíněný trest vězení. „Rozsudek městského soudu není odůvodněn důkazy, nese rysy překvapivosti a svévole. Navíc je naprosto opačný oproti rozsudku, který tentýž soud ve věci vynesl o rok dříve,“ podotkl, a připomněl tak, že soudci dříve Pitra nepravomocně zprostili viny. Navíc argumentoval tím, že od údajného spáchání činu uplynulo už 19 let, přičemž prodlevy nezpůsobil Pitr.

Obdobný způsob obhajoby zvolili Provodův právník Josef Lžičař. Ten navíc podotkl, že pokud skutkový děj připouští více variant, musí soud přijmout variantu, která je pro obžalovaného nejpříznivější. Na to však odvolací senát nepřistoupil. „Závěry městského soudu stran viny považuje odvolací soud za zcela správné,“ podotkl soudce Mach.

Kontroverzní podnikatel byl již dříve pravomocně odsouzen ke tříletému trestu vězení za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik. V roce 2007 utekl mimo republiku, v roce 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici a strávil dva roky ve vazbě. Soudy ho loni na podzim podmíněně propustily na svobodu a stanovily mu tříletou zkušební dobu.

Vývoj Pitrovy kauzy
Rok 2000 Pitr byl obviněn v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. Podle obžaloby spolu s Michalem Zouharem způsobil firmě Agrocredit škodu přes 700 milionů korun.
13. dubna 2004 Pitr stanul před soudem kvůli obžalobě z daňových úniků. Spolu s Miroslavem Provodem a dalšími třemi muži údajně připravil stát o více než 58 milionů korun na neoprávněných odpočtech DPH.
8. listopadu 2004 Pražský městský soud osvobodil Pitra a většinu obžalovaných v daňové kauze. Odvolací soud věc vrátil k novému projednání.
29. listopadu 2005 Městský soud v Praze odsoudil Pitra za daňový delikt k 8,5 roku vězení, Provodovi vyměřil devítiletý trest. Oba se odvolali.
5. června 2006 Vrchní soud v Praze Pitrovi a Provodovi uložil za daňové delikty pětileté tresty.
20. prosince 2006 Městský soud v Praze zamítl Pitrovi a Provodovi žádost o nový proces v případu daňových deliktů. Verdikt potvrdil i odvolací a Ústavní soud.
12. června 2007 Provod nastoupil do vězení. Na Pitra, který se začal skrývat, byl vydán evropský i mezinárodní zatykač.
4. ledna 2008 Nejvyšší soud odmítl Pitrovo a Provodovo odvolání proti trestům za daňové delikty.
8. ledna 2010 Pražský městský soud uznal Pitra vinným z porušování povinnosti při správě cizího majetku, jehož se dopustil obchody s akciemi firem Setuza a Milo Surovárny. Soudce Pitrovi vyměřil souhrnný šestiletý trest vězení.
Únor 2010 Provod byl za dobré chování propuštěn z vězení.
21. dubna 2010 Odvolací soud Pitrovi potvrdil souhrnný šestiletý trest. Pitr poté podal dovolání k Nejvyššímu soudu.
9. června 2010 Na základě stížnosti ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové nařídil Nejvyšší soud znovu projednat návrh na obnovu řízení v daňové kauze.
27. července 2010 Pitr byl zadržen švýcarskou policií.
6. srpna 2010 Ministerstvo spravedlnosti ČR odeslalo do Švýcarska žádost o vydání Pitra k výkonu trestu do Česka.
17. prosince 2010 Švýcarské ministerstvo spravedlnosti povolilo Pitrovo vydání. Pitr se proti tomu odvolal.
Únor 2011 Český Nejvyšší soud odmítl dovolání proti trestu, který Pitr dostal za obchody s akciemi.
27. října 2011 Švýcarský Federální úřad pro migraci zamítl Pitrovu žádost o azyl.
30. listopadu 2011 Pražský městský soud vyhověl žádosti o obnovu procesu v daňové kauze. V případě Provoda soud zrušil celý výrok o vině, u Pitra se rozhodnutí týkalo jen části skutků. U obou mužů soud zrušil rozhodnutí o uložených trestech.
4. dubna 2012 Pitr se vrátil do ČR, kde následně požádal o nové líčení v kauze obchodů s akciemi.
19. dubna 2012Pražský Vrchní soud povolil Pitrovi obnovu procesu v kauze daňových deliktů a zrušil předchozí odsuzující rozsudek. V kauze mu ale zůstalo dílčí odsouzení.
4. června 2012 Pražský městský soud udělil Pitrovi za vyvedení akcií společností Setuza a Milo Surovárny tříletý trest. Do verdiktu započítal i jeden daňový delikt z roku 1994.
18. června 2012 Pražský městský soud zbavil Pitra i Provoda obžaloby z daňových deliktů. V listopadu 2012 Vrchní soud v rozsudek zrušil.
13. listopadu 2012 Pitr byl podmíněně propuštěn z vězení; soud mu stanovil tříletou zkušební dobu.
16. ledna 2013 Pražský městský soud oznámil, že na základě prezidentské amnestie zastavil stíhání Pitra a Provoda za daňové delikty.
20. února 2013 Ústavní soud zamítl Pitrovu stížnost v kauze podezřelých akciových obchodů.
6. května 2013 Vrchní soud v Praze potvrdil rozhodnutí o zastavení stíhání Provoda za údajné daňové delikty. U Pitra však rozhodnutí o zastavení stíhání zrušil.
18. června 2013 Pražský městský soud nepravomocně uznal Pitra a Provoda vinnými z daňových úniků z roku 1994. Pitrovi uložil trest pět let. Provod byl vzhledem k amnestii beztrestný.
12. prosince 2013 Odvolací Vrchní soud v Praze snížil Pitrovi pětiletý trest za daňové úniky o rok.