Odvoz munice z Vrbětic skončí v lednu, čistění okolí může trvat roky

Policisté a hasiči stále zkoumají okolí vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku

Policisté a hasiči stále zkoumají okolí vybuchlého muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku Zdroj: ctk

Odvoz munice z Vrbětic na Zlínsku, kde loni vybuchly dva sklady s municí, by mohl skončit příští rok v lednu, uvedl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Vyprázdněno je podle něj již 28 ze 40 skladů s různými druhy munice. Odvezlo ji 410 nákladních automobilů. Poté začne ohledání dvou epicenter výbuchu, každé bude trvat asi měsíc až dva. Následovat bude pyrotechnická asanace. Okolí areálu se však bude od rozmetané munice čistit zřejmě několik let.

Zatím neznámému pachateli hrozí podle státního zástupce Leo Foltýna až patnáctileté vězení za úmyslné obecné ohrožení. Souběžně s hledáním viníka policie zahájila také druhé trestní řízení. Obvinila pět fyzických osob a dvě právnické osoby za vývoj, výrobu a držení zakázaných bojových prostředků a porušení povinnosti v souvislosti s vydáním povolení a licence. Podle Foltýna by měla být obžaloba podána do několika dnů. Obviněným hrozí až 12 let vězení.

Podle Foltýna šlo o zakázané protipěchotní miny typu MON-100 a MON-200. „Šlo o asi pět set kusů. Tyto protipěchotní miny jsou zakázány jak právními normami České republiky, tak i mezinárodněprávními normami, které navazují na Ottawskou konvenci,“ uvedl Foltýn.

Již v minulosti média uvedla, že obviněny byly společnosti Excalibur Army a Real Trade, které jsou součástí holdingu Excalibur Group. Ty se již dříve obvinění bránily s tím, že miny nepovažuje za zakázané ani maďarský stát, od kterého je firma získala. Miny měly být údajně rozebrány, aby mohla být využita v nich obsažená trhavina.

Zbývá vyvézt deset skladů

Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group, první výbuch v říjnu si vyžádal dva lidské životy, následovalo po něm 355 neřízených výbuchů. Po druhém, prosincovém výbuchu následovala necelá stovka neřízených výbuchů. Bylo nařízeno pět evakuací, svá bydliště, zaměstnání či školy muselo opustit 2000 lidí. Vytyčen byl bezpečnostní okruh o obvodu asi 14 kilometrů, v dubnu byl zmenšen na současných deset kilometrů. Hranice vytyčené oblasti stále střeží vojáci a policisté, na místě je jich vždy kolem 120. Ode dneška se na střežení vrbětického areálu podílejí příslušníci 25. protiletadlového raketového pluku Strakonice.

Munice se z areálu začala vyvážet na konci ledna, směřuje k zákazníkům i do muničního skladu v Květné na Svitavsku. Podle krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka byla některá munice poškozená, některá byla v poškozených obalech. Stovky beden podle něj musela policie přivézt nebo si je zapůjčit od armády, aby mohla munici odvézt. Poškozených palet bylo více než 600. Nyní zbývá vyvézt ještě deset skladů s municí, ve dvou objektech je skladován chloristan amonný společnosti Bochemie, který není výbušný.

Munice v korunách stromů

Záchranné práce by měly podle Tkadlečka skončit příští rok v červnu, čištění okolí areálu však potrvá zřejmě několik let. Na nepřístupnost svých pozemků si stěžují zejména majitelé lesů v těsné blízkosti areálu. Podle pyrotechniků je však munice rozmetaná do korun stromů, je i pod povrchem země, některé lokality jsou velmi těžce přístupné.

Událost si podle odhadů vyžádala náklady ve výši desítek milionů korun, jen krajské ředitelství policie přišla na pět milionů korun, zdravotnická záchranná služba vyčíslila své náklady za devět měsíců na téměř pět milionů korun.