Olomoucká kauza: ve vazbě skončili tři obvinění, hejtman zůstává na svobodě

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD)

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) Zdroj: ctk

Karel Kadlec
Ivan Kyselý
2
Fotogalerie
V olomoucké korupční kauze, která se v úterý dostala na veřejnost při domovních prohlídkách v Olomouci i Praze, policie obvinila čtyři lidi, z toho dva policejní důstojníky. Tři z obviněných skončili ve vazbě. Na svobodě policie stíhá olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, který zatím neodstoupí, i když ho k tomu vyzval šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka. Obviněným hrozí až deset let vězení.

Obviněni byli vedle Rozbořila náměstek ředitele olomoucké krajské policie Karel Kadlec, šéf tamní hospodářské kriminálky Radek Petrůj a vlivný olomoucký podnikatel a blízký přítel Ivana Langra Ivan Kyselý.

„Dva z obviněných jsou stíháni pro zneužití pravomoci úřední osoby, jeden navíc i pro přijetí úplatku,“ uvedl mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták. Třetí obviněný čelí podezření z účastenství na zneužití pravomoci a čtvrtý z podplácení. Vrchní žalobce Ivo Ištvan odmítl komentovat, zda je počet stíhaných konečný.

Ostravský okresní soud dnes poslal do vazby tři ze čtyř obviněných kvůli obavě z ovlivňování svědků a pokračování v trestné činnosti. „Považuji za důležité, že soud se plně ztotožnil s důvodností vedeného trestního stíhání i se skutkovými právními závěry,“ řekl žalobce Miroslav Stoklásek. Do věznice putují Kadlec, Petrůj a Kyselý, pro Rozbořila žalobce vazbu nežádal.

Hejtman je obviněn z podplácení. Na tiskové konferenci ale řekl, že úplatek nenabízel. „Má role v této kauze je podle mého názoru nepodstatná a rozhodně nejsem klíčovou osobou,“ uvedl. Proti obvinění podal stížnost. Hejtmanem Olomouckého kraje je od roku 2012. Případný odchod z funkce a kandidaturu v krajských volbách, v nichž měl být lídrem, chce projednat na krajském výkonném výboru ČSSD a sejít se chce i se Sobotkou.

Premiér ale Rozbořila vyzval k rezignaci a na výzvě trvá. „Platí můj názor, že pan hejtman Rozbořil by měl rezignovat na své veřejné funkce, měl by rezignovat eventuálně na své stranické funkce a měl by se věnovat své obhajobě,“ řekl dnes novinářům.

Ivan Kyselý a Karel Kadlec

Někteří členové vedení ČSSD jsou znepokojeni tím, že hejtman nerezignoval. Hovoří i o možnosti pozastavit mu členství ve straně. Místopředseda ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec uvedl, že pokud Rozbořil neoznámí rezignaci ještě dnes, bude se jeho případem zabývat vedení strany. Sobotka i Chovanec nicméně upozornili, že platí presumpce neviny.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes při návštěvě Olomouckého kraje řekl, že kauzou by se měla zabývat Bezpečnostní rada státu. Premiér ale už ve středu oznámil, že kvůli této věci radu svolávat nehodlá. Chovanec ocenil nové vedení policie, které se podle něj nebojí sáhnout do vlastních řad. „Myslím, že i to je dobrá zpráva, že se policie mění,“ podotkl.

Podle Hantáka pracovali detektivové ÚOOZ na případu přes rok a zjistili, že se podezřelí podíleli na ovlivňování některých trestních kauz a únicích informací ze spisů, což negativně ovlivňovalo vyšetření případů. Podle serveru Neovlivní.cz má ÚOOZ podezření, že bylo ovlivněno vyšetřování údajných machinací v extraligovém hokejovém klubu HC Olomouc, financování jednoho z regionálních akvaparků či výstavba jezdeckého areálu v Olomouci-Lazcích.

Úplatek za odložení vyšetřování

Rozbořil nabízel Kadlecovi úplatek za to, že bude odloženo vyšetřování dotací pro projekt jezdeckého klubu, uvedl server s odvoláním na policejní odposlechy. Kadlec prý nabídku přijal. V úterý pak zahájili detektivové akci Vidkun, provedli řadu domovních prohlídek a postupně zadrželi či předvedli několik osob včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. Jen v jeho bytě v Olomouci strávili více než 13 hodin, ale nakonec ho propustili.

Kauza míří také do řad vedení olomoucké policie. Údajné nadstandardní vazby mezi náměstkem Kadlecem a podnikatelem Kyselým již před třemi lety na základě anonymu vyšetřovala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Vazby se prý podle tehdejších informací ČTK promítaly i do ovlivňování vyšetřování hospodářských kauz, které souvisely s podnikáním Kyselého na olomouckém realitním trhu.

Kadlec tehdy jakékoli pochybení rezolutně odmítl a GIBS případ odložila. Inspekce prověřovala i údajné urážky podřízených ze strany Kadlece, krajské ředitelství policie v té době opustila řada zkušených kriminalistů.

Sobotka chce vysvětlení

Premiér proto bude žádat vysvětlení šéfa GIBS Ivana Bílka. „Vzhledem k tomu, že informace, které se objevují, říkají, že v minulosti GIBS tam už prováděla vyšetřování, tak mě bude zajímat, jakým způsobem to vyšetřování dopadlo a jaká je vlastně role GIBS v celé této záležitosti,“ řekl. Ministr Babiš dnes v Právu hovořil o možném odvolání Bílka, ministr Chovanec ale zatím nechtěl o personálních změnách spekulovat.

Ze zločinů byli v minulosti obviněni i další představitelé samosprávy. Hejtman Středočeského kraje David Rath byl za přijímání úplatku v souvislosti s manipulováním zakázek v regionu nepravomocně odsouzen k 8,5 roku vězení a propadnutí majetku.

V kauze opencard byli obžalováni bývalí primátoři Prahy Tomáš Hudeček a Bohuslav Svoboda, obžalobě čelí i bývalý hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc kvůli údajně neoprávněně uzavřeným konkurenčním doložkám. Z přijetí statisícového úplatku byl zhruba před rokem obviněn liberecký hejtman Martin Půta.

Žalovaní budou žalobci a žalobci budou žalováni, prohlásil Langer a sám uvízl v síti