Opozice chce mimořádnou schůzi: Sobotkovy výroky jsou nepřijatelné

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Postoj premiéra Bohuslava Sobotky k případným dalším sankcím EU vůči Rusku vyvolal ostrou reakci opozice. Podle TOP 09 a ODS jsou jeho výroky nepřijatelné a poškozují Česko, a požadují proto svolání mimořádné sněmovní schůze. Sobotka si ale za tím, že Česko by mělo mít právo chystané přitvrzení sankcí z ekonomických důvodů odmítnout, stojí.

„Sankce zatím nepřinesly žádné výsledky, protože byly slabé,“ tvrdí místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek s tím, že pokud drzost agresora stoupá, je jediným řešením zavést tvrdší sankce. Kvůli zbabělým výrokům premiéra a nejednoznačným výrokům vicepremiéra je česká zahraniční politika špatně čitelná, dodal Kalousek. Pro zpřísnění sankcí se vyslovil i předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Poslanci TOP 09 a ODS proto vyvolají mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kde se pokusí prosadit, aby „Sněmovna ochránila důstojnost České republiky a její pověst země, která ctí svobodu, demokracii a mezinárodní právo,“ stojí ve zprávě opozičních stran.

Sobotka ale uvedl, že jako odpovědný premiér suverénního státu nemůže dát předem souhlas k sankcím, o kterých zatím nebyly dány žádné podrobnější informace. „Ty sankce, pokud na ně Rusové budou reagovat novými protisankcemi, budou mít dopad na všechny obyvatele Česka. Proto nebylo možné o tom rozhodnout ve spěchu v noci ze soboty na neděli. Počkejme na návrh Evropské komise a rozhodněme s chladnou hlavou,“ řekl premiér.

„Teprve až nám Evropská komise návrh na nové sankce předloží, můžeme ho posoudit, zvážit všechny dopady a říci své připomínky. Velice rád si o 'úspěšnosti' politiky eskalace sankcí s pravicovou opozicí na mimořádné schůzi popovídám,“ uvedl.

„Velmi se na debatu s pravicovou opozicí těším. Na rozdíl od ODS a TOP 09 se ale netěším na eskalaci sankcí a protisankcí, které nepochybně přijdou,“ řekl premiér. Debata podle něj bude také o tom, do jaké míry tyto sankce zatím byly efektivní a do jaké míry ovlivnily chování Rusů na východní Ukrajině.

Sobotka připomněl, že na jednání Evropské rady si vyhradil právo, aby Česko tyto sankce připomínkovalo. „Já jsem o víkendu odmítl paušální podporu sankcí, o kterých nemám žádné podrobnější informace. Jako předseda suverénního státu hájím zájmy Česka. Chci, aby EU zaujímala společné postoje k významným krizím, jako je například krize na Ukrajině,“ řekl premiér.

O víkendu premiér uvedl, že sankce vůči Rusku zatím účel nesplnily a Česko si vyhradilo právo s částí unijního návrhu na jejich zpřísnění z ekonomických důvodů nesouhlasit. Rovněž vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes uvedl, že dosavadní protiruské sankce byly neúspěšné. Zároveň ale dodal, že dopad sankcí na českou ekonomiku někdy přeceňuje. „Stát nemůže dopředu akceptovat stížnosti firem, které jsou bezvýznamné. Export potravin do Ruska je skutečně bezvýznamná záležitost pro naši ekonomiku,“ uvedl. Podle ministerstva zemědělství čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli sankcím na vývoz do Ruska přijdou do konce roku na tržbách až o 300 milionů korun.

EU chystá tvrdší sankce

Summit EU o víkendu rozhodl, že Evropská komise společně s diplomaty navrhne další přitvrzení protiruských opatření. Česká vláda by o nich mohla jednat ve středu. Za kontraproduktivní označilo sankce také Slovensko. Pochybnosti vyjádřilo i Maďarsko. Spojené státy naopak krok unie uvítaly.

Podnět ke svolání mimořádné sněmovní schůzi musí podat nejméně 40 poslanců, kluby TOP 09 a ODS jich mají 42. Předseda dolní komory potom musí v zákonem daných lhůtách jednání svolat. Schůze se ale nemusí uskutečnit, poslanci totiž nemusejí schválit její program. Navzdory tomu se ale otevře prostor pro debatu, byť omezený.