Opozice napadne EET u Ústavního soudu. Může uspět, říká expert

Registrační pokladna

Registrační pokladna Zdroj: ctk

Způsob schvalování stěžejního zákona ministra financí Andreje Babiše (ANO) o elektronické evidenci tržeb i samotný obsah normy napadnou v nejbližších dnech u Ústavního soudu opoziční ODS a TOP 09. Podle nich jsou přijaté paragrafy nespravedlivé vůči malým podnikatelům, protože je zatěžují zbytečnými náklady a nutí je sdělovat správci daně důvěrné informace.

Stížnost je formulovaná tak, že dva její body jsou procesní a zbylých pět je věcných. Pokud soud nezruší zákon jako celek, je šance, že z něj vypadnou alespoň některé pasáže. Aby mohla být stížnost odeslána, musí ji podepsat 41 poslanců.

„Slíbili jsme, že pokud zákon projde, obrátíme se na Ústavní soud, protože ho od začátku považujeme za protiústavní. Samotný proces schvalování nás v našem postoji utvrdil. Elektronická evidence tržeb je nepřiměřeným zásahem do podnikání, nepřiměřenou kontrolou každého živnostníka. Základním principem jakékoli kontroly je její přiměřenost. Online dohled, který dopředu počítá s tím, že jste zločinec, přiměřený není,“ uvedl spoluautor stížnosti a poslanec ODS Marek Benda.

Podle jeho kolegy z TOP 09 Martina Plíška je obsah zákona protiústavní v několika ohledech. „Vláda může například stanovit a zrušit svým nařízením výjimky pro jednotlivé druhy podnikání, což považujeme za protiústavní,“ řekl.

Porušení zákona o jednacím řádu

Odborník na ústavní právo Vladimír Balaš připustil, že opozice by mohla u Ústavního soudu uspět. „A to s ohledem na skutečnost, že došlo k porušení zákona o jednacím řádu a mohla tím být skutečně zkrácena práva poslanců garantovaná v Listině a navíc i v ústavě, což bych považoval za nejsilnější argument,“ vysvětlil.

Zákon už schválil Senát a na konci března ho podepsal prezident Miloš Zeman. Pokladny se speciálním softwarem, které budou odesílat všechny údaje do centrální databáze, budou muset od prosince jako první povinně používat restaurace a hotely. Další firmy se budou do systému zapojovat v následujících měsících. Od března příštího roku budou muset evidovat tržby maloobchodní a velkoobchodní firmy. Na řemeslníky se začne zákon vztahovat do dvou let.

Co napadají ODS a TOP 09
Nepřiměřený postup vůči malým poplatníkům daně z příjmu s dopadem na narušení práva na podnikání – Dopad zákona na malé a střední podnikatele ve srovnání s velkými je mnohem nepříznivější a to až s intenzitou neústavní.

Zatížení daňového poplatníka dalšími náklady – Z hlediska materiální zátěže pro malé a střední podnikatele není možné posuzovat zákon izolovaně, ale v souvislosti se stále rostoucím hromadným zatížením podnikatelské činnosti, například v souvislosti se zavedením kontrolních hlášení nebo zákonem o DPH. V této situaci nemusí být každá jednotlivá povinnost porušením ústavních práv, ale dohromady vytváří pro malé a střední podnikatele rdousící efekt, který je narušením práva na podnikání zakotvené v Listině základních práv a svobod.

Narušení ochrany soukromí, které je garantováno Ústavou a Listinou základních práv a svobod – V rámci EET jsou poplatníci daně z příjmů povinni sdělovat důvěrné informace, které mohou být zneužity, finanční úřad bude mít možnost z evidence získat databázi údajů osobní povahy. Shromažďování takových dat, v zákoně neurčitě definovaného rozsahu, představuje neproporcionální zásah do práv vymezených Listinou.

Bezbřehé a neústavní zmocnění vlády pro výjimky z evidence tržeb – Listina stanovuje, že daně a poplatky je možno ukládat jen zákonem. Podle přijatého zákona o EET ale může vláda stanovovat a rušit výjimky pro jednotlivá podnikání, což je v rozporu s ústavou.

Absence podpisu předsedy poslanecké sněmovny pod zákonem o EET – Zákon nebyl podepsán předsedou Poslanecké sněmovny, ale místopředsedkyní Jermanovou. Došlo k tomu v rozporu s ústavou a takový podpis nemůže nahradit ústavně vyžadovaný podpis předsedy Poslanecké sněmovny.