Organizace chtějí lepší podmínky v uprchlických zařízeních

Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku

Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku Zdroj: Repro ochrance.cz

Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
Zařízení pro uprchlíky v Bělé na Mladoboleslavsku
15
Fotogalerie
Zlepšení podmínek v detenčních zařízeních pro uprchlíky patřilo k hlavním požadavkům zástupců neziskových organizací, s nimiž se obrátili na senátory z Platformy pro řešení a integraci uprchlíků. Požadovali také, aby senátoři nedopustili zpřísnění podmínek v těchto zařízeních, které prý přinese novela azylového a cizineckého zákona, kterou bude Senát projednávat.

„Detenční zařízení jsou jako vězení pro cizince,“ uvedla Eva Dohnalová z Konsorcia nevládních organizací pracujících s migranty v ČR. Podle ní je třeba zajistit, aby v těchto zařízeních nebyly rodiny s dětmi, aby uprchlíci měli zajištěnu právní pomoc, nebyly jim odebírány mobilní telefony a aby nebylo komplikované k nim dopravovat humanitární pomoc. Životní podmínky běženců v zařízeních ministerstva vnitra kritizovala v úterý i ombudsmanka Anna Šabatová.

Zástupci humanitárních organizací, mezi něž patřily Člověk v tísni nebo Organizace pro pomoc uprchlíkům, si stěžovali také na malou humanitární pomoc pro uprchlické tábory na Blízkém Východě, jejichž vyprázdnění by posílilo další migrační vlnu. Apelovali také na potřebu změnit obraz uprchlíků v médiích jako hrozby. Dohnalová připomně Migrační manifest, v němž jsou shrnuty návrhy změn migrační a integrační politiky.

Platforma 13 senátorů z různých stran vznikla počátkem září s cílem prosazovat pragmatický přístup k uprchlické krizi, nikoli jen bezpečnostní a represivní opatření. Chce jednat s ministerstvy vnitra a zahraničí o zlepšení situace migrantů. Podle některých představitelů neziskových organizací by se měla obrátit také na ministerstva školství a práce a sociálních věcí.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) poukázal na to, že platforma je dobrovolným sdružením senátorů. Toto uskupení není oficiálním orgánem Senátu a proto jeho názory je nutné chápat jen jako postoje jejích členů, nikoli jako názor horní komory Parlamentu, uvedl dnes.

Do platformy patří mimo jiné exministr vnitra František Bublan, senátor syrského původu Hassan Mezian (oba za ČSSD), bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová a advokát Václav Láska (oba za SZ) nebo místopředsedkyně horní komory Miluše Horská z klubu KDU-ČSL.

MSF: V uprchlických táborech v Řecku panují hrozné podmínky