Osekání dávek na bydlení kritizují i ministři. Nejde o žádnou revoluci, brání se Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Zdroj: Michaela Szkanderová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Jana Maláčová
Jana Maláčová
Jana Maláčová
8
Fotogalerie

Výplata dávek na bydlení má být od příštího roku vázána na zaměstnání, školní docházku dětí i hygienické podmínky v bytě, navrhuje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Návrh, který má za sebou připomínkové řízení, v posledních týdnech kritizují neziskové organizace, odborníci na sociální problematiku či obce, podle kterých nová opatření dopadnou na nejchudší obyvatele, jako jsou důchodci či samoživitelé. Zásadní výhrady nyní vznesli i vládní kolegové Maláčové.

Maláčová kritiku odmítá. „Nejde o žádnou revoluci a zatnutí sekery do nejchudších vrstev,“ řekla deníku E15. „Revize naopak rozšiřuje principy již fungujících dávek, které lidem už nyní pomáhají. Na podporu bydlení nově dosáhnou další tisíce až desetitisíce rodin, protože se dávka rozšíří i na podnájmy. Senioři a samoživitelky budou moci díky revizi dostat podporu až ve výši skutečných nákladů na bydlení,“ řekla Maláčová.

Maláčová dříve uvedla, že dávka na bydlení má fungovat jako trampolína, která má pomoci lidem ve finančních nesnázích vyhoupnout se zpět do normálního života. „Nemá to ale být permanentní stav. Dávkový systém nemá být síť, ve které člověk uvízne a žije v ní celý život,“ řekla ministryně.

Návrh zákona počítá s tím, že se sloučí příspěvek a doplatek na bydlení v jeden přídavek na bydlení. Nárok na přídavek by měli jako dosud lidé, jejichž náklady na bydlení přesáhnou 30 procent příjmu domácnosti, v Praze 35 procent.

Žadatelé o přídavek budou muset nově prokazovat, že pracují nebo si práci hledají, případně spolupracují s úřadem práce. Úředníci navíc mají do bytů chodit a kontrolovat, zda tam žijí opravdu pouze nahlášené osoby. Často se totiž stává, že si lidé v bytě, ve kterém žijí, odhlásí trvalý pobyt, aby se snížil celkový příjem domácnosti a rodina na dávku dosáhla.

Děti žadatelů navíc nesmí ve škole zameškat více než sto hodin z jiných než zdravotních důvodů, jinak by se dávka mohla na půl roku snížit. To však kritizuje ministerstvo školství.

„Zásadně nesouhlasíme s podmiňováním dávek na bydlení školní docházkou dítěte. Podle dostupných analýz má bytová nouze přímý vliv na školní neúspěšnost dětí,“ uvedl v připomínkách rezort ministra školství Roberta Plagy (za ANO). Maláčová by měla podle rezortu najít jiný způsob, jak trestat neplatící rodiče. Návrh navíc podle ministerstva vůbec neřeší, zda jde o omluvené nebo neomluvené hodiny. S Plagou souhlasí i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nebo ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (oba za ANO), podle kterých by takové restrikce nejhůře dopadly na děti z nízkopříjmových rodin.

Přídavek se bude podle Maláčové poskytovat na bydlení v bytech, které splňují určité standardy, což by měli kontrolovat úředníci, hygienici i hasiči. Dostálová ale upozorňuje, že v Česku není dostatek vhodného dostupného bydlení. „Navrhované ustanovení znesnadňuje možnost pobírání dávky na bydlení pro nejzranitelnější domácnosti, které žijí mimo standardní byty," uvedlo v připomínce ministerstvo pro místní rozvoj. „Toto ustanovení je také zatěžující pro pracovníky Úřadu práce do jejichž náplně práce posuzování stavebně-technického stavu budov nepatří,“ upozornilo Sdružení místních samospráv, které s návrhem nesouhlasí.

Byť na přídavek nově dosáhnou i lidé z ubytoven, se kterými bude mít dohodu obec, Dostálová i neziskové organizace upozorňují, že mnoho radnic nebude ochotno takové smlouvy uzavírat.

Platforma pro sociální bydlení nepovažuje reformu dávek za nutnou, v posledních letech podle ní klesá objem vyplacených dávek. Organizace doporučuje od zákonu úplně upustit. „Mohl by znamenat ohrožení výplaty dávek pro stovky tisíc lidí. V době rostoucích nájmů a absence státních politik bydlení jde o opravdu nebezpečný krok, který už tak závažnou situaci bytové nouze v ČR ještě prohloubí," uvedla platforma v prohlášení. Stejný postoj má i Člověk v tísni a další neziskové organizace.

Proti zákonu se staví také některé obce a města. „Česku zoufale chybí zákon o dostupném či sociálním bydlení, rozumná možnost oddlužení pro všechny, vyřešení problému exekucí. Další a další represe vůbec nic nevyřeší, naopak sociální problémy Česka zhorší."," řekl pražský radní pro bydlení Adam Zábranský (Piráti).