Otázka za šest miliard. Pražští politici se přou, co patří k tunelu Blanka

Tunel Blanka

Tunel Blanka Zdroj: ctk

Pražští politici se neshodují, které stavby jsou součástí tunelového komplexu Blanka, a které nikoli. Podle současného vedení patří k Blance i křižovatka Malovanka s přilehlým tunelem, cena za stavbu se tak zvedá z původně uváděných 37 miliard na 43 miliard korun. Podle bývalých primátorů Tomáše Hudečka (bezp., dříve TOP 09) a Bohuslava Svobody (ODS) jde o dvě stavby, což potvrzuje i stavební firma Metrostav.

Debatu ohledně toho, co je a co není Blanka, vyvolalo zveřejnění magistrátního materiálu s vyčíslením nákladů za výstavbu severozápadní části pražského městského okruhu. Z podkladů vyplývá, že stavba zahrnující tunel Blanka a jeho napojení na Strahovský tunel vyjde na zhruba 43 miliard korun. Samotný tunel označovaný jako Blanka bude stát asi 37 miliard, jeho napojení pak dalších šest miliard. Dosud přitom politici v souvislosti s Blankou mluvili jen o částce 37 miliard korun.

Plány na výstavbu této části tunelového propojení Prahy pochází z 90. let minulého století. Křižovatka na Malovance, která je součástí spojnice Strahovského tunelu a Blanky, byla zadána za vlády tehdejšího primátora Igora Němce (ODS) v roce 2002. Další čtyři stavby, včetně tunelu od Myslbekovy ulice po Pelc-Tyrolkou, který je označován jako Blanka, byly schváleny za tehdejšího primátora Pavla Béma (ODS).

Bývalí primátoři se brání

Podle současného náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) je propojení součástí Blanky. „Kdyby nebyla Blanka, nemuselo by se to vůbec stavět,“ uvedl Dolínek. „V době, kdy Bém obhajoval náklady Blanky, už byla tato stavba i částky známy. Dělat z toho nyní prodražení Blanky je nesmysl,“ napsal v sms zprávě bývalý primátor Hudeček.

Podobně se vyjádřil i Svoboda. “(Propojení, pozn. red.) se nemůže počítat do ceny tunelu Blanka, jedná o jinou část městského okruhu,“ tvrdí. „Podle mého názoru se jedná o chaos a účelovou argumentaci současného vedení města,“ doplnil.

Opora v dokumentech

Také dokument magistrátního odboru strategických investic dělí stavbu na dvě části. Tou první je městský okruh Blanka, který mezi Myslbekovou ulicí a Pelc-Tyrolkou tvoří tři úseky. Jejich cena by měla být 36,98 miliardy korun, přičemž nejdražší je úsek Myslbekova-Prašný most za 23,6 miliardy. Propojení Strahovského tunelu a Blanky tvořené mimoúrovňovou křižovatkou a zhruba 500 metry dlouhým tunelem vyšlo na šest miliard.

Stavbu tunelu provází po dobu výstavby řada problémů a zdržení. Podle původních představ města se jím mělo jezdit v roce 2011, po několika odkladech by se měl řidičům ve zkušebním provozu otevřít letos na jaře.

Tunel řešil i rozhodčí soud, a to sice spor Prahy a firmy Metrostav ohledně neproplacených faktur. Ze stejného důvodu čeká Prahu arbitráž i s firmou Inženýring dopravních staveb (IDS), která na stavbě zajišťuje dohled.