Ověřeno: Měnová odluka nemusí být katastrofou

Měnová odluka

Měnová odluka Zdroj: ctk

Prezident Václav Klaus neopomněl na čtvrtečním setkání v centrální bance připomenout svou novou publikaci Dvacet let české měny. Obsahuje i projev, který český prezident opouštějící svůj úřad přednesl.
Prezidenta Václava Klause (vpravo) ve vestibulu pražského sídla ČNB přivítal její guvernér Miroslav Singer. Společně se pak zúčastnili výroční konference.
V půlce ledna 1993, jak vzpomíná tehdejší nejmladší člen bankovní rady, dnes šéf České spořitelny Pavel Kysilka, bylo svoláno tajné zasedání užšího kabinetu, na kterém seznámili Klause s plánem měnové odluky a přesvědčili ho o nutnosti jejího uskutečnění. Také Kysilka (vlevo) se zúčastnil vzpomínkové konference.
Česká národní banka ku příležitosti dvacátého výročí od svého vzniku a současně vzniku české měny vydala pamětní stříbrnou minci v nominální hodnotě 200 korun.
Na snímku z konce ledna 1993 pracovnice Komerční banky opatřují federální bankovky ve stokorunové hodnotě kolky českého státu.
6
Fotogalerie
Zkušenost s rozdělením československé měny je relevantní i pro eurozónu. Na konferenci k 20. výročí České národní banky to včera v jejích prostorách prohlásil prezident Václav Klaus. Náklady na měnovou odluku nejsou nulové, ale podle Klause může být nesmírně nákladné i udržování současného nevhodného měnového uspořádání. Nové národní měny začaly v nástupnických státech zaniklého Československa platit 8. února 1993.

Smlouvu, která umožnila pokračování obchodu mezi českými a slovenskými podnikatelskými subjekty i po měnové odluce podepsali 4. února 1993 ministři financí České republiky a Slovenské republiky Ivan Kočárník a Július Tóth.

Jana Havligerová: Klobouk dolů