Památky v Česku letos přitáhly rekordních 4,4 milionu lidí

Zámek Hluboká nad Vltavou

Zámek Hluboká nad Vltavou Zdroj: E15 Michael Tomes

Památky ve správě Národního památkového ústavu navštívilo letos od ledna do konce září o 150 tisíc návštěvníků víc než za celý loňský rok. Zájemců o českou historii letos dosud bylo 4,4 milionu, meziročně téměř o 16 procent. Více návštěvníků přitom pro památky znamená i vyšší výnosy. Zhruba 30 milionů korun ze vstupného lze tak použít na jejich obnovu.

Největší zájem platících návštěvníků zaznamenaly stejně jako loni zámek Lednice a hrad a zámek Český Krumlov, jejichž návštěvnost se meziročně zvýšila zhruba o 15 procent, hned za nimi jsou zámek Hluboká a hrad Karlštejn, jejichž kapacita je díky trvale vysokému zájmu návštěvníků o prohlídky prakticky naplněna.

Nejvýznamnější růst počtu zájemců o prohlídku, více než dvojnásobný, zaznamenaly některé méně známé či alespoň méně frekventované památky, které mají potenciál přitáhnout více návštěvníků i v budoucnu. V prvé řadě to byl státní zámek Kunštát nebo severočeský zámek Zákupy.

Navzdory tomu, že provoz státních hradů a zámků je dotovaný, vykazuje Národní památkový ústav v porovnání s ostatními příspěvkovými organizacemi ministerstva kultury vysokou míru soběstačnosti. V celkových číslech tvoří výnosy ze vstupného, z pronájmů a dalších více než 40 procent rozpočtu instituce a plánované příjmy jsou integrální částí jejího rozpočtu.

Žebříček TOP 10 nejnavštěvovanějších objektů NPÚ

Návštěvost hradů a zámků v roce 2013 a 2014Návštěvost hradů a zámků v roce 2013 a 2014|NPUPramen: NPÚ

Celkem 130 milionů na údržbu a opravy od NPÚ

Ale právě s výnosy nad plán, které Národnímu památkovému ústavu přinesla letošní návštěvnicky úspěšná sezona, je možné nakládat podle uvážení organizace. V letošním roce proto NPÚ využije zhruba 30 milionů korun přímo ze vstupného na opravy a údržbu hradů a zámků. Přidají se tak k více než 100 milionům, s nimiž se na opravy počítá v běžném rozpočtu.

„Od roku 2009 se příspěvek od zřizovatele kontinuálně snižuje a stále větší zodpovědnost při generování příjmů přenášíme právě na bedra našich památek. Příjmy z nich stabilně rostou a pokrývají část provozních nákladů, přesto nemáme peníze na pokrytí všech požadavků na jejich obnovu. Náš vnitřní dluh na běžné údržbě teď činí zhruba 110 milionů korun. Alespoň část z něj se tedy podaří umořit,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Stát letos dá 386 milionů

Vedle peněz z rozpočtu instituce a ze zvýšených výnosů se o památky NPÚ pečuje i díky prostředkům ze státního rozpočtu, jenž investice do státního majetku zabezpečuje pomocí programů Evidenčního dotačního systému a Správy majetku ve vlastnictví státu, přidělovaných ministerstvem kultury.

Národní památkový ústav z něj s ohledem na specifické potřeby památek čerpá opakovaně, na víceleté investiční akce. V letošním roce získá pro objekty ve své správě 386 milionů korun na téměř 90 projektů, z toho 45 je rozpracovaných z minulých let.

NPÚ je největší příspěvkovou organizací Ministerstva kultury ČR. Vedle své role odborné složky v procesu památkové péče v České republice rovněž spravuje více než sto nemovitých památek. Většina z nich je veřejnosti přístupná a z konvolutu památek přímo ve správě NPÚ je sedm zapsáno v Seznamu světového dědictví UNESCO.

V rámci zpřístupněných objektů pečuje také o přibližně tři čtvrtě milionu sbírkových předmětů a též o typické součásti zámeckých i hradních areálů: historické zahrady a parky.