Pandury: mezi podezřelými z úniku informací je i náměstek inspekce

Pandur

Pandur Zdroj: Richard Rames

Situace v policejních sborech se ani po nástupu nového šéfa Martina Červíčka nezklidňuje. Po odvolání Petra Lessyho se objevilo závažné podezření vůči náměstkovi Generální inspekce bezpečnostních sborů Dušanu Brunclíkovi.

Na stole Petra Lessyho přistála loni na podzim zpráva, která se ukázala jako velmi zajímavá. Stálo v ní, že se náměstek GIBS Dušan Brunclík v nejmenované restauraci sešel s nejmenovaným novinářem a na stole zapomněl citlivé dokumenty. Týkaly se vyšetřování úniku informací v kauze nákupu obrněných transportérů Pandur. Policie i Generální inspekce bezpečnostních sborů tehdy zkoumaly, jakým způsobem unikl utajovaný výslech bývalého manažera rakouské zbrojovky Steyr Stephana Szücse.

Součástí zprávy, kterou na stůl policejního prezidenta doručil neznámý „dobrodinec“, byly i tři kopie listů z vyšetřovacího spisu GIBS ke kauze Pandur. Mimo jiné úřední záznam jihomoravského kriminalisty Josefa Šamalíka, který v prostředí zachytil poznatek, že viníkem onoho úniku má být náměstek nejvyššího státního zástupce Igor Stříž (Euro 24/2012). Později se ukázalo, že novinářem, se kterým se měl Brunclík sejít, byl televizní reportér Janek Kroupa.

Lessy předal listiny podle zjištění týdeníku Euro nejvyššímu státnímu zástupci Pavlu Zemanovi. Jenže podezřením Brunclíka se rovněž zcela nestandardně zabývá sama GIBS. A to přestože je Brunclík jejím vlivným náměstkem a byl to právě on, kdo naháněl Petra Lessyho a snažil se mu předat obvinění předznamenávající rychlý konec šéfa policejního sboru (Euro 36/2012). „Na našem útvaru je na rozdíl od jiných sborů naprosto běžné, že náměstek zodpovědný za chod výkonných oddělení se aktivně zapojuje do jednotlivých akcí. Příkladem lze uvést akce Černoch, Sklepmistr, Převozník,“ podotýká k roli Brunclíka tisková mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Inspekce podle týdeníku Euro čeká ještě na jeden výslech, aby případ uzavřela. „Tato věc je ve fázi prověřování a z tohoto důvodu není možné sdělovat bližší informace,“ tvrdí mluvčí GIBS. Dá se nicméně předpokládat, že případ odloží. Brunclík totiž udržuje s Kroupou nadstandardní vztahy delší dobu, aniž by to odpovědným osobám v ozbrojených složkách přišlo divné. „V rámci spolupráce s reportérem pořadu Soukromá dramata Jankem Kroupou měl Dušan Brunclík v průběhu loňského roku takových schůzek několik desítek,“ uvedla Sandorová.

Neoficiální vysvětlení příběhu podle inspekce zní, že zatažení Dušana Brunclíka do kauzy Pandury má na svědomí jeden z bývalých inspektorů, který nebyl na přelomu roku, kdy GIBS vznikal, převzat do stavu z původní inspekce ministra. „Šlo asi o sedm lidí, které jsme nechtěli,“ tvrdí Brunclík. Prý šlo pomstu lidí, kteří měli do svazku k Pandurům přístup.

Více informací o válce policistů v aktuálním vydání týdeníkuEuroEuro | E15