Pandury mohou skončit jako L-159. Kvůli úsporám

Pandur II, armáda, transportéry

Pandur II, armáda, transportéry Zdroj: E15 Eduard Erben

Jako nepotřebná, a tedy vyřazená technika mohou vedle bitevníků L-159 zanedlouho skončit i transportéry Pandur. Důvodem jsou zvažované škrty a nedostatek peněz na výcvik. Možnou redukci obrněnců naznačuje Bílá kniha o obraně. Podle předběžného návrhu ministerstva financí, který v červenci projednala vláda, má armáda v roce 2013 hospodařit s 39 miliardami korun a další rok jen s necelými 36 miliardami. To je o pět, respektive o osm miliard méně než letos.

„Nemohli bychom držet stávající počet vojáků a občanských zaměstnanců. A s tím souvisí i udržení schopností. Kromě propouštění bychom museli omezit výcvik,“ řekl deníku E15 vysoce postavený úředník ministerstva obrany. O tom, kterých jednotek by se úsporné kroky případně dotkly, odmítl spekulovat. „Muselo by být na vládní úrovni jasně řečeno, zda se budeme ubírat cestou špatně vycvičených a vybavených jednotek, anebo celkově zeštíhlíme ozbrojené síly,“ dodal úředník.

Sečteno a podtrženo: vojáci budou mít celkem 217 nových osmikolových a čtyřkolových obrněnců. Podle Bílé knihy jich „nezbytně nutně“ potřebují o stovku méně.Z celkem 107 nově objednaných pandurů našly zatím uplatnění v zahraničních misích pouze čtyři. Navíc NATO má podobné techniky dostatek. Ministerstvo obrany ujišťuje, že vozidla mají sloužit především k obraně Česka. Stejně ale argumentovalo před nákupem L-159. Krátce poté, co zaplatilo za poslední bitevník z celkových 72, byly plné dvě třetiny zakonzervovány v hangárech.

Skutečnost, že pro všechny těžké osmikolové transportéry za 14,4 miliardy korun nemusí být uplatnění, naznačuje Bílá kniha o obraně. Kdyby se rozpočet dále redukoval, musí se armáda omezit na „zcela nezbytné schopnosti“. V praxi by to podle dokumentu mimo jiné znamenalo bránit Česko pouze se třemi mechanizovanými prapory na kolových nebo pásových vozidlech. „Standardní mechanizovaný prapor má přiřazeno 39 kusů vozidel Pandur různých modifikací, nebo 39 kusů pásových BVP-2,“ uvedl Jan Šulc z tiskového oddělení generálního štábu.

Vedle pandurů a BVP-2 jsou ve výzbroji ještě lehká čtyřkolová obrněná vozidla Iveco, která se u jednotek těší mnohem větší oblibě. Této techniky objednalo ministerstvo rovných 90 kusů, za dalších zhruba 20 už zaplatilo.

Generální štáb potvrdil, že tři „nezbytné“ prapory mohou mít k dispozici nejen pandury či „bévépéčka“, ale právě i vozidla typu Iveco. „Je-li prapor postaven na bázi těchto vozidel, je vyzbrojen čtyřiceti kusy,“ dodal Šulc.

Od tří brigád ke třem praporům

Armáda v roce 2003 spočítala, že potřebuje tři mechanizované brigády se čtyřmi stovkami transportérů. Rozpočet ale plány zredukoval. V roce 2005 už šlo jen o dvě brigádách s dvěma stovkami obrněnců. Ty byly i ve smlouvě se Steyrem. Češi ji ale zrušili a v roce 2009 uzavřeli smlouvu novou na stovku pandurů pro jednu brigádu. A letošní Bílá kniha o obraně už připouští jen pouhé tři prapory.