Peake vydržela týden. Nečas s Klausem ji z obrany rychle vyprovodili

Karolína Peake (foto E15)

Karolína Peake (foto E15) Zdroj: E15 Anna Vackova

Karolína Peake (LIDEM) si užila křeslo ministryně obrany jen osm dní. Premiér Petr Nečas totiž dnes nečeakně navrhl její odvolání a prezident Václav Klaus jeho návrhu bleskurychle vyhověl. Peake měla podle Nečase dále zůstat vicepremiérkou, ale na ovolání zareagovala nekompromisně: Je to faktický konec koalice, uvedla Peake.

„Jsme svědky začínající vládní krize. Je to pro mě krok, který je důvodem k odchodu z vlády,“ potvrdila v České televizi místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová. Strana LIDEM má osm poslanců. Bez jejich podpory by neměl Nečasův kabinet ve Sněmovně většinu. (

)

Nečas v posledních dnech Peake kritizoval za personální změny, které provedla po svém nástupu do čela ministerstva. Peake okamžitě po svém nástupu obměnila ministerský tým.

Nejvíce vody rozvířilo odvolání prvního náměstka Vlastimila Picka, terý vedl tým vyjednávající se Švédskem podmínky pokračování pronájmu stíhaček Gripen. Skočili také šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant a poradce František Šulc. Ředitelem Národního úřadu pro vyzbrojovánípak Peake vzápětí jmenovala Jaroslava Štrupla, šéfem svého kabinetu Aleše Klepka a vedoucím svých poradců Pavla Kotrbu.

Vedou nitky k Bartákovi?

Klepek byl dříve ředitelem kabinetu bývalého ministra obrany Martina Bartáka (ODS). Podle některých zdrojů z resortu se s Peake na ministerstvo vraceli právě lidé spojení s Bartákem, který je trestně stíhán kvůli nákupu obrněných transportérů Pandur. Podle jednoho ze zdrojů měl Barták sám v pondělí schůzku na obraně s ministryní. I to prý mohlo stát za jejím dnešním odvoláním.

A právě kvůli těmto personálním změnám ji hned v první den působení na ministerstvu kritizovala opozice, ale i premiér Nečas a prezident Klaus. „Buď jsem byl oklamán já panem premiérem, nebo pan premiér paní ministryní,“ rozčiloval se Klaus a dodal, že byl přitom ujištěn, že generál Picek zajistí kontinuitu chodu resortu po odchodu Alexandra Vondry (ODS) z čela resortu.

Peake totiž při uvádění do funkce slibovala, že rozsáhlým personálním změnám není nakloněna. „Žádný kobercový nálet se nechystá“, tvrdila. Svou personální politiku pak obhajovala jako cestu k úplnému zcivilnění takzvané civilní sekce ministerstva.

"Dívenka" tlak z Hradu neustála

Klaus byl ovšem udiven již záměrem svěřit Peake tento silový resort. „Nedokážu si představit, že se paní Peake stane přes noc odbornicí na armádu a že vojáci, statní mužové, přijmou takovou dívenku v roli ministryně obrany,“ zapochyboval prezident o schopnostech Peake řídit obranu.

Každý ministr má právo zvolit si své nejbližší spolupracovníky. Tito lidé mají moji důvěru a schopnosti potřebné k tomu, aby ministerstvo obrany fungovalo jako moderní a efektivní úřad,“ uvedla v reakci Peake.

Opozice konec Peake vítá. Podle stínového ministra obrany ČSSD Jana Hamáčka bylo zatažením za záchrannou brzdu v posledním okamžiku. „Peake po svém nástupu na ministerstvo zcela rozvrátila jeho vedení. Respektované odborníky odvolala naprosto ostudným způsobem a její nové personální nominace vzbuzovaly mnoho otazníků,“ řekl Hamáček ČTK. Podle KSČM uznal premiér, že cena za udržení koalice byla příliš vysoká.

„Pokud toto sleduje někdo v alianci, a já jsem přesvědčen, že sleduje, tak se podle mě nestačí divit. A na panu premiérovi je teď obrovsky složitý úkol najít někoho, kdo to ministerstvo dá do pořádku a hlavně vysvětlí našim spojencům, co se u nás v posledních 14 dnech dělo a pokusí se tu spoušť, která tady byla napáchána, dát dohromady,“ dodal Hamáček.

Zaskočená byla i TOP 09. „Přemýšlím, zda byl premiér příčetný, když paní vicepremiérku do funkce jmenoval, a zda byl příčetný, když ji odvolával. V obou případech být příčetný nemohl,“ okomentoval situaci předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. „Nerozuměl jsem tomu jmenování, nerozumím ani tomu odvolání. Není ale důležité, abych něčemu rozuměl, protože jedinou pravomoc a odpovědnost za jmenování a odvolání ministrů má předseda vlády,“ dodal ministr financí Miroslav Kalousek.

Resort obrany získala strana LIDEM výměnou za ministerstvo dopravy, kde jejího zástupce Pavla Dobeše vystřídal tehdejší předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ten jej má připravit na postupné sloučení s ministerstvem průmyslu a obchodu.

Peake je 13. člověkem, který skončil v Nečasově vládě:

Přehled změn v Nečasově vládě:
15. prosince 2010 - Kvůli aféře s údajnou manipulací zakázek ve Státním fondu životního prostředí (SFŽP) oznámil rezignaci ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Prezident Václav Klaus demisi přijal 21. prosince a 17. ledna 2011 jmenoval novým šéfem resortu starostu Prahy 6 Tomáše Chalupu (ODS).
21. dubna 2011 - Klaus jmenoval ministrem vnitra někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho a ministrem dopravy Radka Šmerdu (oba nestraníci). Vládu opustil ministr dopravy Vít Bárta (demisi podal 8. dubna), dosavadní ministr vnitra Radek John (VV) zůstal vicepremiérem s pověřením řídit boj proti korupci.
17. května 2011 - John předal Nečasovi rezignaci na funkci vicepremiéra. Ve vládě prý necítil dostatečnou podporu pro boj proti korupci a s premiérem se neshodl na personálním obsazení týmu svých spolupracovníků. Prezident demisi přijal 20. května.
1. července 2011 - Klaus jmenoval místopředsedkyni VV Karolínu Peake vicepremiérkou. Peake dostala na starost legislativní radu vlády a výbor pro koordinaci boje s korupcí. Prezident také jmenoval ministrem dopravy pražského manažera VV Pavla Dobeše. Ten nahradil Šmerdu, který rezignoval 30. června. Příchod dvou nových ministrů VV byl součástí dohody koaličních stran o pokračování ve vládě.
4. října 2011 - Premiér překvapivě navrhl odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS). Svůj krok Nečas vysvětlil dlouhodobou nespokojeností s prací svého stranického kolegy. Fuksovi vyčetl například chyby při správě lesů a vadilo mu také, že málo hájil ve vládě stanoviska ODS. Fuksu 6. října v čele ministerstva nahradil bývalý středočeský hejtman Petr Bendl (rovněž ODS).
9. listopadu 2011 - Premiér přijal demisi ministra průmyslu Martina Kocourka (ODS). Politik se ocitl v podezření kvůli nejasným milionovým transakcím na účtu své matky. Kocourek je vysvětlil potřebou „odklonit“ majetek v době rozvodu. Novým ministrem průmyslu se 16. listopadu stal šéf jihočeské ODS Martin Kuba.
8. prosince 2011 - Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) podal rezignaci. Besser měl podíl ve společnosti Comoros Group, jejímž prostřednictvím koupil byt na Floridě a v majetkovém přiznání to neuvedl. Prezident jeho demisi přijal 16. prosince a 20. prosince jmenoval jeho nástupkyní Alenu Hanákovou (STAN).
21. března 2012 - Ministr školství Josef Dobeš (VV) se rozhodl rezignovat poté, co na vládě hlasoval proti návrhu, že musí v rozpočtu ušetřit 2,5 miliardy korun. Na jeho místo Klaus 2. května jmenoval prorektora brněnské Masarykovy univerzity Petra Fialu (nestraník).
27. června 2012 - Klaus na Nečasův návrh odvolal ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS). Ten uvedl, že premiér krok odůvodnil tím, že požádal o navýšení rozpočtu pro svůj resort o několik stovek milionů korun. Pospíšilovým nástupce se 30. července stal místopředseda ODS Pavel Blažek.
31. října 2012 - Prezident Klaus přijal rezignaci ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09). Drábek svůj odchod z vlády oznámil již počátkem října, rozhodl se tak kvůli obvinění svého prvního náměstka a blízkého spolupracovníka Vladimíra Šišky z podplácení. Novou šéfkou resortu se 16. listopadu stala kandidátka TOP 09 Ludmila Müllerová.
14. listopadu 2012 - Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) předal premiérovi Petru Nečasovi demisi k 3. prosinci. Důvodem odchodu byl tlak vedení jeho strany, Dobeš byl ale dlouhodobě kritizován například kvůli problémům se spuštěním centrálního registru vozidel. Jeho nástupcem se 12. prosince stal občanský demokrat Zbyněk Stanjura.
28. listopadu 2012 - Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) oznámil svou rezignaci k 7. prosinci. Zdůvodnil to tím, že v říjnových senátních volbách ztratil důvěru voličů, když se mu nepodařilo obhájit senátorský mandát. Vondru 12. prosince nahradila Karolína Peake (LIDEM).
20. prosince 2012 - Prezident Klaus na návrh premiéra Nečase Karolínu Peake po osmi dnech odvolal z čela ministerstva obrany, měla by zůstat vicepremiérkou. Nečas v posledních dnech Peake kritizoval za personální změny na úřadu, nad prvními kroky ministryně, obrany se pozastavil i prezident Václav Klaus.

Přehled nejkratší dobu sloužících českých ministrů

JménoResortDélka působeníTermín působení
Karolína Peake (LIDEM)obrana8 dní12.12.2012 až 20.12.2012
Helena Třeštíková (nestraník)kultura17 dní9.1.2007 až 26.1.2007
Jindřich Vodička (ODS)vnitroměsíc a tři týdny8.11.1997 až 2.1.1998
Radek Šmerda (nestraník)dopravadva měsíce a devět dní21.4.2011 až 30.6.2011
Rut Bízková (nestraník)životní prostředíbez dvou dnů tři měsíce15.4.2010 až 13.7.2010
Petr Bendl (ODS)dopravatři měsíce a dva týdny23.1.2009 až 8.5.2009
Daniela Filipiová (ODS)zdravotnictvítři měsíce a dva týdny23.1.2009 až 8.5.2009
Cyril Svoboda (KDU-ČSL)místní rozvojtři měsíce a dva týdny23.1.2009 až 8.5.2009
Pavel Svoboda (KDU-ČSL)šéf legislativní rady vládytři měsíce a dva týdny23.1.2009 až 8.5.2009
Jan Dusík (nestraník)životní prostředítři měsíce a tři týdny30.11.2009 až 19.3.2010
Jozef Kubínyi (ČSSD)zdravotnictvítři měsíce a tři týdny14.4.2004 až 4.8.2004