Pelikán jmenoval náměstkem někdejšího sociálního demokrata Tejce

Jeroným Tejc

Jeroným Tejc Zdroj: ctk

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán a premiér Andrej Babiš.
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán a premiér Andrej Babiš.
Česku vládne kabinet Andreje Babiše: Ministryně Karla Šlechtová a ministr Robert Pelikán
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán.
10
Fotogalerie

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) jmenoval svým náměstkem bývalého předsedu ústavněprávního výboru Sněmovny Jeronýma Tejce, který po podzimních sněmovních volbách odešel z ČSSD. Tejcovým hlavním úkolem bude komunikace s poslanci, senátory a "dalšími subjekty zúčastněnými na legislativním procesu", sdělilo ministerstvo. 

Někdejší dlouholetý poslanec sociální demokracie a bývalý šéf jejího poslaneckého klubu se stal Pelikánovým politickým náměstkem k 5. lednu. O tom, že ho ministr angažuje, se spekulovalo od prosince.

"Jeronýma Tejce jsem oslovil s ohledem na jeho schopnosti a zkušenosti v oblasti legislativního procesu a s ním souvisejících politických jednání. Jsem rád, že mou nabídku přijal, a jsem přesvědčen, že jeho působení povede k efektivnějšímu projednávání návrhů ministerstva spravedlnosti v Parlamentu i k vyšší kvalitě nově přijímaných předpisů," vzkázal Pelikán.

Čtyřicetiletý Tejc vystudoval práva na brněnské Masarykově univerzitě. Poslancem byl v letech 2003 až 2017, od roku 2013 až do loňska řídil ústavněprávní výbor. V roce 2015 členové výboru Pelikána kritizovali za to, že nechodí na jejich zasedání.

Tejc byl po sněmovních volbách na podzim 2013 účastníkem tajné schůzky některých členů vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které se část vedení strany postavila proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Po takzvaném lánském puči Sobotka svoji pozici uhájil a někteří účastníci schůzky přišli o funkce ve vedení strany či ve Sněmovně. Tejc tehdy opustil funkci předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

Na konci loňského listopadu Tejc oznámil, že ze sociální demokracie po 20 letech odchází. Odchod zdůvodnil tím, že širší vedení strany odmítlo odpovědnost za debakl v říjnových volbách do Sněmovny a neumožní změnu politiky ČSSD.

Vedle Tejce má Pelikán čtyři odborné náměstky. Justiční a legislativní sekci má na starosti Michal Franěk, ústavněprávní a mezinárodní problematika spadá pod Petra Jägera, trestní politiku má v gesci Vladimír Zimmel a ekonomiku řeší Miroslav Zábranský.

Tejc patřil k vlivným členům ČSSD, stranu loni opustil

Datum a místo narození: 23. srpna 1977, Brno

Vzdělání: Právnická fakulta Masarykovy univerzity Brno (2001), v roce 2004 získal titul JUDr.

Praxe: poslanecký asistent (2000 až 2001), advokátní koncipient (2001 až 2004), od roku 2005 je advokátem (specializace zejména na obchodní, občanské a trestní právo; od roku 2012 má na vlastní žádost pozastaven výkon advokacie); poslanec Sněmovny (červen 2006 - srpen 2013, říjen 2013 - listopad 2017; Ve Sněmovně mimo jiné působil jako předseda ústavněprávního výboru, předseda podvýboru pro ústavu, předseda mandátového a imunitního výboru a byl též předsedou poslaneckého klubu ČSSD (2011 - 2013); v letech 2010 až 2013 byl ministrem vnitra stínové vlády ČSSD; v letech 2002 až 2006 byl členem městského zastupitelstva v Brně.

Funkce a členství v politických stranách: do ČSSD vstoupil v roce 1997, od roku 2004 do listopadu 2011 byl předsedou brněnské organizace strany, v letech 2001-2002 byl místopředsedou jihomoravské krajské ČSSD, loni v listopadu oznámil, že odchází ze strany.

Rodina: ženatý, manželka Pavlína, dcera Mia (2003)

Ostatní:

- Tejc byl po volbách do Sněmovny v říjnu 2013 účastníkem tajné schůzky některých členů vedení ČSSD s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech, po které se část vedení strany postavila proti předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Po takzvaném lánském puči, kdy se předsednictvo strany pokusilo odstavit Sobotku od vyjednávání o vládě, Sobotka svoji pozici uhájil a někteří účastníci schůzky přišli o funkce ve vedení strany či ve Sněmovně. Tejc opustil funkci předsedy poslaneckého klubu ČSSD.

- Tejc v posledních letech dvakrát neúspěšně kandidoval na funkci statutárního místopředsedy ČSSD. Na volebním sjezdu v březnu 2015 prohrál s Milanem Chovancem, získal však značnou podporu, hlas mu dalo 335 z více než 700 delegátů. Chovanec Tejce porazil i na loňském březnovém sjezdu, Tejc dostal 280 hlasů. Tejcovi, který byl na sjezdu spolu s tehdejším jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou nejhlasitějším kritikem vedení strany, pak těsně uniklo kvórum pro zvolením řadovým místopředsedou.

- Tejc se ve straně věnoval především oblasti spravedlnosti a bezpečnosti.

- Loni v březnu Tejc oznámil, že nebude kandidovat v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny. Novinářům řekl, že nesouhlasí s některými názory znovuzvoleného vedení strany a po vypršení mandátu fakticky odejde z aktivní politiky. Koncem roku pak oznámil, že opouští ČSSD.