Pelikán odloží reformu státního zastupitelství o měsíc

Robert Pelikán

Robert Pelikán Zdroj: ctk

Spory mezi poslanci a ministerstvem spravedlnosti o podobu návrhu zákona o státním zastupitelství neskončily. Šéf rezortu Robert Pelikán (ANO) se proto rozhodl předložit vládě normu až v srpnu. Zda se do té doby podaří dohodnout kompromis, není jisté. Podle Pelikána jde o velice citlivé politické téma. Nejvyšší žalobce Pavel Zeman stále věří, že zákon začne platit od ledna 2017.

„Dokončujeme vypořádání připomínek. V červenci by se o předloze ještě mělo jednat na politické úrovni,“ uvedl ministr spravedlnosti.

Předloha má zrušit vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. Asi nejvíce pozornosti budí vznik nového týmu žalobců zaměřených na boj proti závažné hospodářské kriminalitě a korupci. Další změnou je to, že v soustavě mají působit vedoucí státní zástupci, kteří by na základě výběrových řízení byli ve funkcích sedm let.

Kompetence a kontrola

Nejvíce kritiky sklízí vágní vymezení kompetencí právě protikorupčního speciálu. A především to, že by ho vůbec nikdo nekontroloval. Poslanci poukazují i na riziko, že se z nejvyššího žalobce stane prakticky neomezený vládce nad soustavou.

„Není možné, aby si toto nové specializované pracoviště zcela libovolně vybíralo kauzy, kterými se bude zabývat, například podle toho, jak jsou mediálně zajímavé,“ řekl předseda výboru za sociální demokracii Jeroným Tejc.

Zatímco u velkých hospodářských a finančních případů by speciál vyšetřoval pouze ty se škodou nad 300 milionů korun, u korupce by pro něj žádná omezení neplatila. „Je potřeba vypracovat analýzu, kolik těchto věcí žalobci řeší a pak nastavit rozumné limity,“ dodal poslanec. Stejný názor mají i lidovci nebo opozice.

Další výhrady jsou k systému jmenování vedoucích státních zástupců. V zákoně zatím není například vyřešen problém, který vznikne, když ministr odmítne jmenovat státního zástupce navrženého nejvyšším žalobcem.

Žalobce pohlídají soudci

Kontrolu speciálního týmu by podle Pelikána měli na starost soudci. A případné námitky či stížnosti by pak řešilo nejvyšší státní zastupitelství. Ministr je podle svých slov domluven s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), že si politici nechají minimálně měsíc na jednávání, aby si problematické body vysvětlili.

„Je to politicky mimořádně citlivé téma. Věříme, že se nám podaří naše koaliční partnery přesvědčit, že ten náš návrh je dobrý a potřebný,“ dodal.

Ani nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman neskrývá, že kolem normy ještě bude hodně diskuzí. „Zbývá se vypořádat se zhruba patnácti návrhy,“ konstatoval. „Pokud vše vyjde, a je to přitom můj optimistický scénář, mohla by být novela schválena zhruba za rok. Některé změny by se mohly uskutečnit ještě před tím, než začne jeho účinnost,“ dodal Zeman.