Pelikánův protikorupční speciál má podléhat nejvyššímu žalobci

ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO)

ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) Zdroj: CTK

Ministři za ČSSD a KDU-ČSL kývli na kompromisní návrh šéfa rezortu spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO), aby na protikorupční speciál dohlíželo Nejvyšší státní zastupitelství. To bude moci navrhnout doplnění dokazování. Dohled tedy bude omezený. „Kompromisní varianta prošla poměrem 11:0:4,“ uvedl Pelikán po hlasování. Nový zákon o státním zastupitelství nyní posoudí Poslanecká sněmovna.

Možnost vnějšího dohledu nemá podle ministra daleko ke kontrole věci. Po skončení dokazování by trestní spis putoval na Nejvyšší státní zastupitelství, které by mělo dva měsíce na provedení dohledu. V této lhůtě by nebylo možné postoupit kauzu dále k soudu. Na druhé straně by Nejvyšší státní zastupitelství nesmělo speciálu vydat pokyn, že má věc zastavit a nepodávat obžalobu.

Dohled v této fázi podle Pelikána zajistí, že se šéf speciálu nestane „hlavním zametačem kauz pod koberec“. A zároveň eliminuje riziko, že by Nejvyšší státní zastupitelství vyšetřování dohledovými obstrukcemi zdržovalo.

Gumové kompetence

Neexistence dohledu nad speciálem však není zdaleka jediná výhrada k novému zákonu, který začal prosazovat už exministr Jiří Pospíšil (ODS). „Nová úprava může zefektivnit trestní řízení, může přinést lepší vyšetřování závažné hospodářské a daňové kriminality. Přináší ale i rizika. Patří mezi ně jak samotná organizační změna, tak přílišná koncentrace moci do rukou vedoucích státních zástupců, především šéfa speciálu,“ uvedl před časem předseda sněmovního ústavně-právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

Kompetence speciálu, který má působit na celém území republiky, mají být ´nastaveny gumově. Když mu některý případ bude připadat složitý nebo mediálně nezajímavý, bude ho moci přesunout na nižší stupeň. A naopak řešit na základě svého rozhodnutí i kauzy, které by mu podle zákona nepříslušely.

„Proto chceme, aby kompetence byly vymezeny přesněji. Máme zkušenosti s podobným nastavením u policie. Celostátní útvary vedou spory s krajskými útvary, kterým těsně před dokončením vyšetřování vyzobávají jednoduché a zajímavé věci a ty složitější jim nechávají. Stále to budí emoce. Byl bych velmi nerad, abychom se stejné chyby dopustili také u státního zastupitelství,“ dodal Tejc.

Všemocný prokurátor

Kritizována je i přílišná centralizace a koncentrace moci do rukou nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který má zůstat ve funkci ještě sedm let od nabytí účinnosti zákona.

„Po roce 1989 bylo snahou rozmělnit moc prokurátorů a nyní se k tomuto modelu vracíme. Tím, že škrtnete dvě vrchní státní zastupitelství, si to nejvyšší přímo sáhne na krajská a okresní. Bude chybět filtr,“ uvedl v rozhovoru pro deník E15 šéf komise pro trestní právo Legislativní rady vlády Tomáš Gřivna.

Právník Gřivna: Žalobci by měli mít větší odpovědnost, chybí k tomu ale vůle