Penzijní fondy se druhého pilíře nevzdají, Rusnok je nezviklal

Důchodce

Důchodce Zdroj: profimedia.cz

Oznámení penzijního fondu ING, že nevstoupí do druhého pilíře nového penzijního systému, může zásadně otřást celou důchodovou reformou a důvěrou lidí v ní. Šéfem fondu ING je totiž ekonom Jiří Rusnok, který zároveň vede Asociaci penzijních fondů ČR a jako bývalý člen NERV a Bezděkovy komise se podílel na vzniku reformy. Konkurenční fondy se podle ankety serveru E15.cz nicméně účasti v druhém pilíři patrně nevzdají.

Rusnok zodpovědnost za osud reformy odmítá. Podle něj ji koncipuje vláda a parlament, asociace ani NERV se na formulování dnešních zákonů nepodílely. „Manažerské rozhodnuti jednoho penzijního fondu, který reprezentuje zhruba desetinu trhu, rozhodne nemůže samo o sobě ohrozit úspěch reformy. Ten může ohrozit pouze vláda a parlament,“ uvedl pro server E15.cz Rusnok.

ING nevstoupí do druhého pilíře kvůli politické nejistotě a zhoršující se perspektivě veřejných financí. „Pokud bychom se zapojili do druhého pilíře, vystavili bychom se příliš velkému riziku v podobě ztráty důvěry klientů, poškození investice akcionáře a dobrého jména ING,“ zdůvodnil Rusnok rozhodnutí firmy.

Vyjádření experta Generali PPF Holdingu na penzijní připojištění a důchodové reformy Vladimíra Bezděka pro E15.cz (v minulosti vedl tzv. Bezděkovu komisi, která chystala podklady pro přípravu penzijní reformy):
Vladimír BezděkVladimír Bezděk|Erben Eduard/E15Penzijní reforma je dlouhodobě plánovaná nutná změna, která nabídne občanům možnost, jak si rozumně spořit na stáří a zároveň nebýt závislý na státu. Díky politickým hrám se možná trochu upozaďuje její skutečný, tedy ekonomický, smysl. Rozhodnutí ING má jistě své důvody. Pravdou je, že ne všechny finanční skupiny dnes působící v penzijním připojištění se druhého pilíře zúčastní. Na druhou stranu jsou finanční skupiny dnes nepůsobící ve 3. pilíři, které do 2. pilíře nově vstoupí. Je potřeba občanům trvale vysvětlovat jak podstatu penzijní reformy, tak důsledky, pokud by se v brzké době nepřijala. Jedině tak zajistíme, že reforma nebude zpochybňována.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na krok ING vyzval finanční instituce, aby se až do příštích voleb po vzoru ING do druhého pilíře nepřidávaly. Mohlo by to pro ně znamenat ztrátu investic. „V případě úspěchu ve volbách do sněmovny jsme připraveni takzvaný druhý pilíř zrušit,“ zopakoval známý postoj partaje.

Konkurence vytrvá, už dost investovala

Fondy se podle ankety serveru E15.cz k následování ING rozhodně nechystají. Vesměs poukazují na peníze, které do příprav již investovaly, ale i na nezbytnost reforem. Případně tvrdí, že rozhodnutí ING je jeho vnitřní věcí.

„My máme jasno, že do 2. pilíře půjdeme. Je to významná a nutná změna, která přináší klientům další možnost snížení nežádoucí míry závislosti na státu,“ řekl generální ředitel PF České pojišťovny Tomáš Matoušek. „Penzijní reforma je potřebná, na naše zapojení do ní se chystáme již několik měsíců. Investovali jsme do vývoje a zavedení nového IT systému,“ sdělil serveru E15.cz šéf PF České spořitelny Aleš Poklop.

Vyjádření penzijních fondů pro E15.cz (redakčně kráceno):

Penzijní fond České pojišťovny (generální ředitel Tomáš Matoušek):
Ustoupení ING z 2. pilíře je dle mého názoru zveličováno, jako by šlo o nějaký zásadní problém, jako by to byl nějaký významný signál. To samozřejmě tak není. Jedná se o interní rozhodnutí ING, které třeba souvisí s tím, že tato firma je v ČR velmi malá. My máme jasno, že do 2. pilíře půjdeme. Je to významná a nutná změna, která přináší klientům další možnost (kromě 3. pilíře) snížení nežádoucí míry závislosti na státu. Myslím, že až reforma začne, bude čas vše občanům vysvětlit a 2. pilíř bude úspěšný.

Penzijní fond České spořitelny (generální ředitel Aleš Poklop):
Penzijní reforma je důležitá a potřebná a my jsme rádi, že se po letech diskuzí konečně uzákonil jakýsi rámec, ve kterém se budeme pohybovat. Na naše zapojení se chystáme už několik měsíců. Investovali jsme do vývoje a zavedení nového informačního systému, probíhají školení v pobočkové i externí poradenské síti, zpracováváme nové konfigurátory, formuláře a další pomůcky pro prodejce.

Penzijní fond Komerční banky (výkonný ředitel Pavel Jirák):
Na stanovisku skupiny KB o vstupu do II. pilíře se nic nemění. Jsme stále přesvědčeni, že realizace penzijní reformy je nezbytná, a to především z důvodu negativního demografického trendu, kdy se porodnost snižuje a průměrný věk dožití stoupá, a k udržení určité mezigenerační solidarity. I nadále v rámci celé skupiny Komerční banky probíhají přípravné práce v souladu s přijatým časovým harmonogramem.

Generali Pojišťovna (mluvčí Jiří Cívka):
Česká republika je zřejmě jedinou vyspělou zemí, která se stále snaží financovat důchodové výdaje daní ze mzdy, byť je nazývaná pojistným. Odborná veřejnost předpokládá, že česká populace bude stárnout jedním z nejrychlejších temp v Evropě. Čím dál tím více lidí si uvědomuje, že stávající důchodový systém není dlouhodobě udržitelný a reformní kroky jsou nevyhnutelné. Na start reformy se i nadále připravujeme. Pod značkou Generali budeme připraveni nabídnout produkty II. i III. pilíře.

Raiffeisenbank (mluvčí Tomáš Kofroň):
Nepřísluší mi jakkoli komentovat kroky konkurence. My jsme se v posledních měsících intenzivně připravovali na spuštění penzijní společnosti. Máme nainstalovaný IT systém, proškolené zaměstnance v pobočkové síti, jednáme s externími partnery o prodeji našich produktů a v neposlední řadě jsme tým posílili o zkušené kolegy. Jsme tedy připraveni podílet se od počátku příštího roku na rozjezdu 2. i nového 3. pilíře důchodového systému.

ČSOB Penzijní fond Stabilita (mluvčí Pavla Hávová):
Mohu potvrdit, že i nadále pokračujeme v přípravách na vstup do druhého pilíře reformovaného penzijního systému.

Allianz (mluvčí Václav Bálek):
Je to jejich svaté právo.

Aegon Česká republika (specialistka marketingu Martina Novotná):
K aktivitám konkurence se nevyjadřujeme.

Státní instituce, které se na vzniku nového důchodového systému podílely, se ke kroku ING odmítly vyjádřit. „Ministerstvo financí zásadně nekomentuje rozhodování soukromého subjektu, týkající se jeho aktivit na trhu,“ poznamenal mluvčí Jakub Haas. „Ministerstvo práce za současné situace, kdy nemá politické vedení, nebude krok ING nijak komentovat.,“ sdělila mluvčí Viktorie Plívová.

Jsou důvody ING zástupné?

Hlavnímu ekonomovi J&T Banky Petru Sklenářovi připadají argumenty ING, jako je ztráta důvěry klientů či poškození akcionáře, spíše jako zástupné. Podle něj ING v posledních měsících obecně výrazně redukuje svoje pozice na finančních trzích.

„Například v září firma zavřela celou akciovou divizi ve střední a východní Evropě. Proto nejistoty kolem reformy, včetně obavy z malé úspěšnosti a restrukturalizační tlaky v rámci celé skupiny ING mohou dávat logické rozhodnutí nespouštět fond pro druhý pilíř,“ konstatoval Sklenář.

Nejistotu kromě postoje ČSSD vzbuzuje prezidentské veto. Václav Klaus nedávno vrátil Poslanecké sněmovně návrh zákona, který je součástí doprovodné legislativy spojené s touto částí reformy. Není proto jasné, jestli stát druhý pilíř vůbec spustí.

Sklenář poukázal i na možné negativní účinky kroku ING vzhledem k postavení Jiřího Rusnoka. „Mediální dopad je díky postavení pana Rusnoka podstatně výraznější jako určité gesto a je hodně negativní. Proto i řada ostatních penzijních fondů rozhodnutí ING PF nepřijala s radostí, protože to s nimi pan Rusnok nekoordinoval,“ řekl.

„Vnímáme to jako určité vysvědčení důchodové reformě. Tu český stát potřebuje jako sůl, ale druhý pilíř je spíše krokem vedle,“ vyhodnotil rozhodnutí ING analytik Broker Consulting Jan Lener.

Účast ve druhém pilíři penzijní reformy by celkový důchod zvýšila nejčastěji o 1371 Kč měsíčně. Vyplývá to z analýzy portálu DůchodováReforma.cz. O budoucí důchod se podle kalkulátoru serveru starají převážně lidé ve věku 55 a více let, tedy až několik roků před penzí. Do fondů druhého pilíře by lidé mohli mít možnost vstupovat od ledna 2013.

Důchodovou reformu ohrožuje také malý zájem Čechů. Dle průzkumu agentury STEM/MARK chce v rámci druhého pilíře na důchod spořit jen asi devět procent Čechů v produktivním věku. Druhý pilíř počítá s převodem tří procentních bodů ze sociálního pojištění na individuální účty v soukromých fondech. Podmínkou ale bude to, že přidají částku ve výši dvou procent ze svého.

„Lidé druhému pilíři příliš nerozumí. Když se některý z penzijních fondů rozhodne se ho nezúčastnit, je to pro ně další zpráva, aby byli v této otázce velmi opatrní,“ doplnil Lener.

Reformu by chtělo přepracovat

Podle ekonoma Patria Finance Davida Marka zdůvodnění, proč se ING nezapojí do druhého pilíře, shrnuje obecně sdílené obavy z osudu penzijní reformy. Hledání kompromisu prý obrousilo původně dobrý úmysl do podoby, která se může zcela minout účinkem.

„Po marné práci první a druhé Bezděkovy komise, zbytečné práci NERVu, nejspíše nepomůže vyřešení důchodového problému ani úsilí současné vlády,“ dodal Marek. Podle něj by důchodová reforma měla být přepracována do skutečně funkční podoby.

„Vzhledem k absenci ochoty dohodnout se napříč politickým spektrem a nedostatku odborných domácích kapacit, by bylo nejlepší požádat o pomoc vnější autoritu, například Světovou banku a Mezinárodní měnový fond,“ zakončil ekonom Patrie.