Penzijní fondy vyrábějí znalce

Penzijní fondy

Penzijní fondy Zdroj: profimedia.cz

Penzijní fondy odstartovaly masivní školení prodejců nových produktů, které od ledna přinese penzijní reforma. Na poslední chvíli tak na pokyn České národní banky lepí díru v zákonech, která vzbuzovala obavy, že penze bude moci prodávat téměř kdokoli a na trhu zavládne chaos. Povinná certifikace prodejců bude totiž v legislativě až od června 2013.

Budoucí prodejci nyní začali přímo u penzijních fondů skládat znalostní testy, které si fondy budou vzájemně uznávat. Pokud klientům prodá penzijní produkty někdo, kdo test neabsolvoval, fondy od něj návrh smlouvy nepřijmou.

Penzijní fondy říkají, že jim testování prodejců v přechodném období nařídila ČNB při posuzování žádostí o licence na nové penzijní společnosti. „Požadavek ČNB jsme přivítali, přestože nám způsobil administrativní obtíže,“ řekl deníku E15 šéf Penzijního fondu KB Pavel Jirák. Povinnost prokázat odbornou způsobilost prodejců už od ledna podle něj podstatně sníží riziko chybného zprostředkování produktů druhého a třetího pilíře penzí v období do června příštího roku. Školení prodejců provádí podle šéfa Aleše Prokopa i Penzijní fond ČS. „K testování dochází už zhruba čtrnáct dní. Každý otestovaný u nás dostává certifikát,“ potvrdila také mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Nejdále je zatím asi Raiffeisenbank, která rovnou dělá certifikace. „Povinné jsou od poloviny příštího roku, my máme nyní certifikováno zhruba 400 poradců,“ uvedl Martin Kolouch z představenstva Raiffeisen penzijní společnosti.

Investiční zprostředkovatelé budou podle Petry Hájkové z ČNB oprávněni spolupracovat s více penzijními společnostmi, vázaní zástupci mohou zastupovat pouze jednotlivé subjekty, jejichž jména budou od prvního ledna uvedena v seznamu registrovaných a regulovaných subjektů ČNB.

Pro fondy může být problém, že mají sice od centrální banky licence pro nové penzijní společnosti, ale nemají schváleny statuty nových fondů. „Zájemci o podnikání v oblasti důchodového spoření – takzvaný druhý pilíř – musí kromě povolení k činnosti penzijní společnosti od ČNB získat i povolení k vytvoření důchodových fondů. ČNB dosud žádnému subjektu toto povolení neudělila,“ potvrdila Hájková.

Pro řízení o povolení činnosti penzijní společnosti i řízení o povolení k vytvoření důchodových fondů zákon stanoví maximální šestiměsíční lhůtu. „Ta v závislosti na průběhu řízení nemusí být zcela využita, řízení však fakticky může rovněž trvat i déle než šest měsíců, zejména v případě nedostatků v licenčních předpokladech,“ uvedla Hájková.

Jiří Rusnok: Druhý pilíř penzijní reformy nese příliš rizik

Fondy z této prodlevy radost nemají. „Statuty jsou zdrojem pro většinu klientské dokumentace jako smlouvy, obchodní podmínky, klíčové informace a podobně, a také letáků. Absence schválení statutů ze strany ČNB, a tudíž i finálního znění, nám tak velmi komplikuje přípravu pro nabízení našich produktů hned na počátku roku 2013,“ upozorňuje Jirák.