Personalisté se ptají na nepovolené otázky, Češi ale odpovídají

Kanceláře Microsoftu ve Vídni (Zdroj: Innocad, Paul Ott)

Kanceláře Microsoftu ve Vídni (Zdroj: Innocad, Paul Ott) Zdroj: Zdroj: Innocad, Paul Ott

Ne všechny otázky, na které se vás personalisté u pracovního pohovoru zeptají, jsou „legální“. Personalisté se totiž záměrně i nevědomky ptají také na dotazy, na které podle zákonů nemají nárok znát odpověď. Třetina Čechů přitom neví, na co nemusí odpovídat, ukázal průzkum personální agentury Grafton Recruitment.

„Bohužel z praxe víme, že některé informace mohou kandidáty při hledání práce znevýhodnit. Proto by se měli uchazeči snažit poskytnout o sobě jen takové informace, které jsou relevantní pro výkon daného zaměstnání,“ popsala marketingová manažerka agentury Jitka Součková.

Nejčastěji pokládaná nelegální otázka podle ní míří na rodinný stav. „Bohužel obvykle platí, že rozvedená matka se třemi dětmi bude mít menší šanci u pohovoru uspět než svobodná a bezdětná žena. U té však může přijít na přetřes otázka, zda plánuje mateřství, nebo není těhotná,“ uvedla Součková.

Personalista by s uchazeči neměl řešit ani věk. Ten může být na překážku především u lidí před důchodem. Zaměstnavateli by měl stačit přibližný věk, který si může odvodit z jiných údajů, které o sobě člověk sdělí, třeba z roku ukončení studia.

Nevhodná je také otázka na náboženské vyznání. To v Česku personalisty většinou ani nezajímá, třeba ve Spojených státech se ale jedná o ožehavé téma. Zapovězený dotaz se personalisté snaží obejít tím, že zjišťují, v jaké dny uchazeč nemůže pracovat.

Ptát by se personalisté neměli ani na zdravotní stav, vzdálenost do práce nebo to, zda byl uchazeč ve vězení. U některých zaměstnání je ale tato otázka důležitá a zaměstnavatelé požadují výpis z rejstříku trestů. Faktem ale je, že kandidáta nelze z výběrového řízení vyřadit v případě, že čin, za který byl odsouzen, nekoresponduje s výkonem práce.

Hlavní roli by u náboru zaměstnanců neměl hrát ani vzhled, v praxi to tak ale někdy není. „Jednou jsme se setkali dokonce s žádostí, abychom klientovi doporučovali pouze kandidátky s konfekční velikostí 38 a menší,“ popsala Součková. Kandidáti ale podle ní často sami dělají chybu v tom, že posílají s životopisem nevhodné fotografie.