Plány na provoz tajné nemocnice krachují

Centrum biologické ochrany Těchonín

Centrum biologické ochrany Těchonín Zdroj: Armada CR

Ministerstvu obrany se nedaří nalézt firmu, která by provozovala armádní nemocnici pro léčbu infekčních chorob jako ebola či SARS. Plány rezortu zhatil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který v březnu vyhlášené výběrové řízení na zakázku za 250 až 300 milionů korun zrušil.

„Nyní zřejmě budeme muset prodloužit smlouvu se současným provozovatelem, kterým je společnost Puro Klima, což je přesně to, co jsme nechtěli, protože její služby jsou drahé,“ řekl deníku E15 dobře informovaný zdravotnický důstojník.
Firmě spojované s případem bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha vyprší smlouva už na konci příštího měsíce. Nahradit ji měl právě vítěz tendru, který nabídl výrazně nižší cenu. Komplikace nastaly v okamžiku, kdy jeden z uchazečů podal na ministerstvo stížnost, podle níž zakázku na provoz Centra biologické ochrany v Těchoníně chybně specifikovalo. Vzhledem k tomu, že antimonopolní úřad stěžovateli vyhověl, zvažuje rezort další postup.

Ve hře je „přiklepnutí“ dalších desítek milionů korun formou jednacího řízení bez uveřejnění, tedy bez soutěže, opět Puro Klima do doby, než bude vypsáno a uzavřeno nové výběrové řízení. Tato varianta však údajně naráží na odpor ministra Vlastimila Picka, protože stejně provizorně jeho podřízení nedávno vyřešili ostrahu muničních skladů.

O budoucnosti nemocnice už v únoru jednala vláda, která Pickovi doporučila, aby ji převedl na jiné orgány státní správy, například na ministerstvo zdravotnictví či vnitra. Jenže ani jedno z nich Těchonín nechtělo.

Centrum od svého vzniku funguje jen několik dní v roce pro rutinní kontroly vojáků po návratu z misí. Občas slouží jako výcvikové středisko pro vojenské i civilní specialisty z tuzemska a zemí NATO. Roční provoz stojí přes 100 milionů korun. To vedlo autory Bílé knihy o obraně k tomu, že z hlediska potřeby armády označili zdravotnické zařízení za „doplňkové“. Možností je transformace na příspěvkovou organizaci, která by si alespoň z poloviny na provoz vydělala.

Služby Puro Klima
V letech 2003 až 2012 uzavřelo ministerstvo s firmou Puro Klima několik smluv, na jejichž základě až do poloviny letošního února dohromady firma inkasovala 1,625 miliardy korun. Z toho 1,2 miliardy spolkly náklady na výstavbu nemocnice, zbytek stál její provoz. Ke konci srpna společnost dostane ještě 46 milionů.