Platy plošně navyšovat nebudeme, říká Babiš. Odboráři hrozí protesty

Předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk

Předseda hnutí ANO a premiér v demisi Andrej Babiš v rozhovoru pro Blesk Zdroj: Blesk / Jakub Poláček

Celková částka na veškeré platy ve veřejné sféře by měla příští rok stoupnout o deset procent na 196 miliard. Plánuje to vláda s tím, že nejvíce by si měli polepšit učitelé, u nichž suma stoupne celkem o 15 procent. Plány jsou součástí návrhu rozpočtu na příští rok, který musí schválit sněmovna.

Kabinet Andreje Babiše chce v příštím roce zvýšit objem prostředků na veškeré platy o 10 procent na 196 miliard. Zatímco sumu na platy učitelů chce vláda zvýšit o 15 procent, u ostatních zaměstnanců jako například hasičů či policistů se objem prostředků na platy zvýší celkově jen o šest procent. Samotné tarify těchto zbylých zaměstnanců by měly vzrůst jen o dvě procenta, více pak dostanou tam, kde to je nejvíce potřeba. Přidáno tak dostanou především zdravotní sestry nebo zaměstnanci v sociálních službách a kultuře.

To se ovšem nelíbí odborům veřejného sektoru. Ty sice vítají návrh vlády na zvýšení objemu prostředků pro učitele, požadují ale, aby tarify ostatních zaměstnanců v příštím roce vzrostly plošně o deset procent. Podle šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly jsou odbory případně připraveny i k protestním akcím.

Vláda argumentuje, že oproti minulému roku chce peníze na platy rozdávat cíleně, a to do oblastí, kde je dlouhodobě nedostatek pracovníku a kde platy obecně zaostávají. “Přístup, že budeme všem navyšovat stejně, je pro nás absolutně nesmyslný. Ty nůžky se rozevírají a je jasné, že ne každý pracuje stejně. Kompetence na to, jak kdo má být odměňován, mají zaměstnavatelé," okomentoval předseda vlády Andrej Babiš.

Proti plošnému zvyšování mezd je i Hospodářská komora. “Průměrný plat ve veřejném sektoru roste v posledních letech rychleji než průměrná mzda v soukromé sféře. Přitom nemáme doklady o tom, že by se práce ve veřejném sektoru zefektivnila. Naopak – podle našich odhadů se veřejný sektor za posledních pět let rozšířil o dalších padesát tisíc zaměstnanců,” řekl tajemník úřadu HK ČR Tomáš Vrbík s tím, že tento trend negativně dopadá na soukromý sektor.