Zdravotníci jsou zklamaní, že jim vláda nezvýší platy. Chystají protesty

Andrej Babiš uvádí do úřadu Adama Vojtěcha

Andrej Babiš uvádí do úřadu Adama Vojtěcha Zdroj: ČTK

Babiš po více než roce opět zavítal do Otázek Václava Moravce. Na snímku ho zdraví ministr Adam Vojtěch (11.3.2018)
2
Fotogalerie

Nemocniční odbory jsou zklamány, že vláda nebude plošně zvyšovat platy v nemocnicích, ačkoliv to podle odborů slíbila.

Po delším období politického poklidu ve zdravotnictví může brzy následovat bouře. „Lidé jsou hodně naštvaní, nevylučuji žádnou formu nátlakové akce,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

Důvodem jsou platy v nemocnicích. Na začátku května se zdravotničtí odboráři radovali, že jim premiér Andrej Babiš na uzavřeném jednání přislíbil plošné zvýšení platů o deset procent. Ve středu se však na jednání s premiérem a s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem dozvěděli, že vláda platové tabulky plošně o deset procent zvyšovat nebude. Vyhoví tak šéfům nemocnic.

Podle Vojtěcha mají odbory v jednotlivých nemocnicích šanci vyjednat sedmiprocentní zvýšení platů. A Babiš podle ministrových slov před měsícem nic nesliboval, jen uvedl, že by se zvýšením tabulkových platů souhlasil.

„Deset procent bylo slíbeno. Možná to zní staromódně naivně, ale podle mě se mají sliby, která dá premiér, plnit,“ oponuje Žitníková.

Vláda by tak podle odborů měla na zvýšení platů buď přidat do zdravotnictví ze státního rozpočtu, nebo nechat zdravotní pojišťovny rozpustit rezervy. Na desetiprocentní navýšení platů by bylo potřeba deset miliard korun navíc.

Polepšit by si ale měly zdravotní sestry, sanitáři a ošetřovatelky ve směnném provozu, kde je největší problém sehnat a udržet personál. Sestrám by měl příplatek poskočit až o pět tisíc měsíčně na sedm tisíc korun. V roce 2016 braly zdravotní sestry v průměru 30 tisíc korun hrubého. Podle předběžných dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky rostly jejich odměny v roce 2017 zhruba o třináct procent.

Přesto jich je nedostatek a utíkají mimo zdravotnictví. Zvýšení příplatků za směny jim proto nestačí a chtějí zvýšit i samotné platy. „V nemocnicích je dramatická situace. V mnoha nemocnicích jsou kvůli nedostatku personálu uzavřená oddělení a objem péče, kterou poskytují, kvůli tomu klesá,“ říká Žitníková.

Proti plošnému navyšování platů zdravotníků v nemocnicích vystoupila i Koalice soukromých lékařů. Do jejich ambulancí totiž šel v předchozím období menší nárůst peněz než do nemocnic a na zvyšování platů sester žádné extra příspěvky nedostali.