Plzeňská práva prakticky končí, nemají akreditaci

Vladimíra Dvořáková

Vladimíra Dvořáková Zdroj: profimedia.cz

Akreditační komise (AK) neprodloužila akreditaci plzeňské právnické fakultě, prý zde nedošlo ke zlepšení. Škola tak fakticky končí, uvedl tajemník komise Jiří Smrčka. Děkana fakulty rozhodnutí šokovalo.

Komise akreditaci prodloužila pouze do konce října tak, aby umožnila studentům dokončit letní semestr. Západočeská univerzita má také do té doby čas na to, aby studenty převedla na jiná právnické fakulty. „Univerzita má ze zákona povinnost studentům umožnit dokončení studia,“ vysvětlila pro E15.cz předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Konečné slovo sice bude mít ministerstvo školství, to ale v případě rozhodování o akreditacích nemůže jít proti stanovisku AK.

„Přestože Akreditační komise opakovaně upozorňovala na přetrvávající závažné nedostatky při uskutečňování studijního programu, nedošlo na Fakultě právnické ke zlepšení stavu, nebo alespoň k vytvoření předpokladů pro pozitivní rozvoj v blízké budoucnosti,“ usnesla se komise na dnešním zasedání.

Škola prý nedokázala vytvořit stabilní a kvalifikovaný sbor vlastních akademických pracovníků. Neutěšený personální stav pak podle komise nevytváří podmínky pro kvalitní vzdělávací činnost v magisterském studijním programu Právo a právní věda a předpoklad pro rozvoj fakulty.

„Ta informace je pro nás naprosto šokující. Dozvídáme se ji se zděšením ze sdělovacích prostředků a chce se nám věřit, že je to nějaké tragické nedorozumění,“ reagoval nedávno zvolený děkan fakulty Jan Pauly. Rozhodnutí Akreditační komise si prý nedokáže vysvětlit. Je přesvědčen, že jediným problémem, který by mohla Akreditační komise fakultě vytýkat, je personální otázka. Ta je ale podle něj na fakultě již vyřešená. Další postup fakulty zatím nekomentoval. Nyní se potřebuje seznámit s odůvodněním Akreditační komise a probrat ho s vedením Západočeské univerzity.

Pospíšil: Vina je na bývalém děkanovi

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS), který fakultu vedl po skandálu s plagiátorstvím, na zprávu reagoval s tím, že jej to mrzí, protože plzeňská práva byla jeho alma mater. „Na druhou stranu musím zopakovat, že jsem na podobný vývoj upozorňoval,“ dodal. Vina je podle něj hlavně na bývalém děkanovi Květoslavu Růžičkovi, který se nedohodl s reformátory z řad pedagogů a velkou část jich nechal ze školy odejít.

O problémech právnické fakulty také čtěte:

Proti rozhodnutí ministerstva může škola ještě podat rozklad. Podle Smrčky to ale nic nezmění na tom, že akreditaci budou mít práva jen do 31. října. V magisterském programu se pak přestane vyučovat, a případný rozklad se bude řešit jen administrativně.

Kromě pětiletého magisterského programu se na fakultě vyučuje ještě jeden bakalářský a tři doktorské programy. Loni odejmulo ministerstvo fakultě akreditaci doktorského studijního programu a pozastavilo jí oprávnění udělovat titul JUDr. Západočeská univerzita podala rozklad. Osud bakalářského studia je také nejistý. „Navrhli jsme ministerstvu omezení akreditace tak, aby fakulta nepřijímala další studenty,“ řekla E15.cz Dvořáková. Podle ní by to bylo za současné situace nezodpovědné.

Škola má povinnost zajistit studentům pokračování ve stejném nebo podobném oboru na téže nebo na jiné škole. Práva se v Česku vyučují na univerzitách v Praze, Brně, Olomouci a na některých soukromých vysokých školách.

Problémy plzeňských práv se táhnou už od podzimu 2009, kdy na fakultě vypukl skandál s podivným přijímáním studentů, opsanými pracemi a nestandardně rychlým studiem.