Plzeňská univerzita bojuje za svou právnickou fakultu

Asi 300 stovky studentů protestovaly 2. února před budovou plzeňské právnické fakulty. Akcí vyjadřovaly nesouhlas s rozhodnutím akreditační komise, která neprodloužila fakultě pětiletý magisterský program.

Asi 300 stovky studentů protestovaly 2. února před budovou plzeňské právnické fakulty. Akcí vyjadřovaly nesouhlas s rozhodnutím akreditační komise, která neprodloužila fakultě pětiletý magisterský program. Zdroj: CTK - Petr Eret

Akreditační komise (AK) neprodloužila akreditaci plzeňské právnické fakultě, prý zde nedošlo ke zlepšení. ČTK to sdělil tajemník komise Jiří Smrčka s tím, že škola tak fakticky končí. Pětiletý magisterský program má akreditaci jen do konce tohoto akademického roku. Komisaři dali škole čas do konce října, aby mohli být studenti převedeni na jiné fakulty. Nedávno zvoleného děkana Jana Paulyho rozhodnutí komise šokovalo. Konečné slovo bude mít ministerstvo školství, to ale v případě rozhodování o akreditacích nemůže jít proti stanovisku AK.
Volba děkana 23. ledna 2011
Jan Pauly přijímá gratulaci od rektorky Zápodočeské univerzity Ilony Mauritzové, poté co byl 23. ledna zvolen děkanem právnické fakulty. Akademický senát fakulty ho zvolil hned v 1. kole.
Asi 300 stovky studentů protestovaly 2. února před budovou plzeňské právnické fakulty. Akcí vyjadřovaly nesouhlas s rozhodnutím akreditační komise, která neprodloužila fakultě pětiletý magisterský program.
5
Fotogalerie
Akademiků má naše právnická fakulta dost, hájí se Plzeňská univerzita proti rozhodnutí akreditační komise. Akademická obec univerzity dnes odmítla vyjádření akreditační komise, jež nechce prodloužit plzeňským právům akreditaci magisterského oboru hlavně kvůli tomu, že nedokázala vytvořit stabilní a kvalifikovaný sbor vlastních akademiků.

„Vedení ZČU se chce co nejdříve sejít s ministrem školství Josefem Dobešem (VV) a vidí jako šanci požádat o znovuposouzení žádosti práv o prodloužení akreditace,“ řekla rektorka Ilona Mauritzová. „Ministr školství ale zatím na žádost o schůzku nereagoval. V dalších krocích chce univerzita postupovat plně v souladu s ministerstvem školství. Zatím nepřipravujeme žádné krizové scénáře. Uvítali bychom systémové řešení, na němž bychom se s ministerstvem dohodli,“ dodala. Podle ní stále existuje možnost podání nové žádosti a prodloužení akreditace magisterského i bakalářského oboru, aby mohla fakulta fungovat i od září.

Fakulta i ZČU stále čekají na to, jaké bude písemné stanovisko akreditační komise, jež by měly dostat do příští středy; rektorka ho zná zatím jen ústně od předsedkyně komise Vladimíry Dvořákové. Pak je škola připravena podat proti rozhodnutí rozklad a právnická fakulta sama pracuje na dalších právních krocích, které by existenci fakulty ubránily.

„Senát univerzity i fakulty chce rozhodnutí akreditační komise zvrátit. Všichni hledáme, co můžeme. Jsme právníci a vymýšlíme právní cesty. Rozklad je určitě cestou a analyzujeme také další varianty, ale odpíchneme se od písemného podkladu,“ uvedl předseda akademického senátu fakulty Tomáš Pezl. Na středeční poledne zorganizovali studenti další protestní shromáždění před fakultou. „Studenti se skutečně chtějí bránit jakoukoli legální cestou. Například pět z nich už podalo ústavní stížnost,“ uvedl student Jakub Sivák.

Děkan fakulty Jan Pauly, jenž nastoupil do funkce minulý týden, uvedl, že akreditační komisi koncem ledna informoval o personální situaci na fakultě k 1. březnu. „Máme 25 profesorů a docentů (ze 130 pedagogů), z toho devět na plný úvazek. Většina z nich jsou garanti studijních oborů. Jejich současných 16,96 úvazku je přibližně stejných jako v roce 2010, kdy na fakultě působil reformní děkan Jiří Pospíšil (ODS), a výrazně lepší, než byla koncem minulého akademického roku, kdy fakultu opustilo 29 učitelů,“ dodal. Podle Paulyho jde o jádro fakulty, jehož členové mají úvazky hlavně v Plzni. Práva prý splnila základní požadavek komise, aby klíčoví zaměstnanci byli na plný úvazek a neměli více než 1,5 pracovního úvazku na všech školách.

Oproti loňskému 31. říjnu, kdy fakulta podávala žádost o prodloužení akreditace, se podle Paulyho situace změnila pouze v tom, že se řada učitelů zavázala rozšířit úvazek v Plzni. Podle rektorky by se navíc, v případě požadavků komise nebo ministerstva, mohlo ještě podobně jednat s dalšími akademiky. Tedy přesvědčit je, aby omezili úvazky na jiných školách. Podle vedení fakulty a univerzity není jasné, zda komise k informacím děkana přihlížela. Rektorka by proto uvítala jednání s komisí.

Dalšími důvody, proč komise navrhla minulou středu právům neprodloužit akreditaci, je malá publikační činnost za posledního 1,5 roku a pouhé tři žádosti o grant loni. Případné zrušení fakulty by postihlo 1060 studentů magisterského studia a 150 bakalářů, kteří by zřejmě mohli dostudovat, ale škola by už nepřijala další.

Poté, co akreditační komise zpracuje podrobné stanovisko a zápis, musí MŠMT vydat rozhodnutí o osudu fakulty do 30 dnů.