Počet nezaměstnaných začal v Česku růst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Úřad práce (ilustrační foto)
Úřad práce (ilustrační foto)
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Nezaměstnanost v Česku loni v prosinci po čtyřměsíčním poklesu stoupla z listopadových 3,5 procenta na 3,8 procenta. Přesto je to nejnižší hodnota za prosinec od roku 1997. Meziročně nezaměstnanost dále klesala, v prosinci 2016 činila 5,2 procenta. Volných míst v prosinci meziměsíčně i meziročně přibylo.

Uchazečů o práci evidovaly pracovní úřady ke konci prosince 2017 přes 280 tisíc, což bylo zhruba o 15 tisíc více než v listopadu. Nárůst odpovídá odhadům analytiků, kteří očekávali růst na 3,7 až 3,8 procenta. Dosažitelných uchazečů, tedy schopných hned nastoupit, bylo asi 260 tisíc. Volných pracovních míst nabízeli zaměstnavatelé ke konci roku přes úřady práce téměř 217 tisíc, což bylo skoro o 3000 více než koncem listopadu.

Nárůst počtu lidí bez práce je podle úřadu v závěru roku běžný. "S příchodem zimy postupně končí sezonní práce. Do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili činnost," oznámila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková. Klasický vývoj v závislosti na sezonních vlivech podle ní nezaměstnanost kopírovala během celého loňského roku.

Meziměsíčně loni nezaměstnanost zaznamenala nárůst vedle prosince již jen v červenci a lednu. Meziročně byla nižší ve všech měsících, a to až o 1,4 procentního bodu. Také klesal podíl dlouhodobě nezaměstnaných. Ke konci prosince 2017 tvořili lidé, kteří jsou bez práce déle než 12 měsíců, 33,7 procenta z celkového počtu uchazečů, což byla nejnižší prosincová hodnota od roku 2010. "V nadcházejících měsících bude registrovaná nezaměstnanost pravděpodobně stagnovat, případně mírně vzroste," odhadla Sadílková.

Z jednotlivých regionů měl opět nejvyšší nezaměstnanost Moravskoslezský kraj s 5,8 procenta. Nejnižší byl tentokrát podíl nezaměstnaných v Praze s 2,3 procenta. Z okresů byla nejnižší nezaměstnanost v Praze-východ s 1,3 procenta, kdežto nejvyšší na Karvinsku s 8,1 procenta.

V okrese Karviná byl také nejvyšší počet uchazečů na jedno volné místo, a to 8,4. Nejnižší byl naopak v Praze-východ, kde bylo na jedno místo 0,2 uchazeče. Republikový průměr činil 1,3 uchazeče na místo.

Největší poptávka mezi zaměstnavateli byla v prosinci stejně jako v předchozích měsících po technických profesích napříč obory.

Zájem byl třeba o stavební a montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, řidiče nákladních automobilů, svářeče, ale i například kuchaře nebo uklízeče.

Nezaměstnanost rekordně klesá v celé Evropské unii, nejnižší je stále v Česku

Míra nezaměstnanosti v eurozóně i v celé Evropské unii v listopadu pokračovala v poklesu a je na novém minimu od finanční krize. V zemích platících eurem se proti říjnu snížila o 0,1 procentního bodu na 8,7 procenta a byla nejnižší od ledna 2009. V celé EU klesla stejným tempem na 7,3 procenta na minimum od října 2008. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil statistický úřad Eurostat. Nejnižší nezaměstnanost dál zůstává v České republice.

Údaje za eurozónu jsou v souladu s očekáváním analytiků v průzkumu agentury Reuters.

V celé EU bylo v listopadu bez práce 18,12 milionu osob, z toho 14,26 milionu připadlo na eurozónu. V porovnání s říjnem se počet lidí bez práce snížil v EU o 155.000 a v eurozóně o 107.000.

Z jednotlivých členských zemí měla nejnižší míru nezaměstnanosti podle Eurostatu Česká republika, kde to bylo 2,5 procenta. Následují Malta a Německo s 3,6 procenta. Na opačném konci žebříčku je Řecko s 20,5 procenta (údaj za září) a Španělsko s 16,7 procenta.

V porovnání s loňským rokem se míra nezaměstnanosti snížila ve všech členských zemích, v EU v listopadu 2016 činila 8,3 procenta a v eurozóně 9,8 procenta. Největší pokles zaznamenalo Řecko, a to z 23,2 procenta na 20,5 procenta (oba údaje jsou za září), Portugalsko (z 10,5 na 8,2 procenta), Chorvatsko (z 12,5 na 10,4 procenta) a Kypr (ze 13,1 na 11 procent).

O 0,2 procentního bodu se v listopadu snížila míra nezaměstnanosti mladých do 25 let. V EU činila 16,2 procenta a v eurozóně 18,2 procenta. Nejlépe se daří zaměstnávat mladé v České republice, kde tento ukazatel činil 5,0 procenta. Druhé bylo Německo s 6,6 procenta. Nejhůře si v tomto směru vede Řecko s 39,5 procenta (září), Španělsko s 37,9 procenta a Itálie (32,7 procenta).

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v Česku v listopadu klesla na 3,5 procenta z říjnových 3,6 procenta. O práci se ucházelo 265.469 lidí, což bylo nejméně od listopadu 1997. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.