Počet zaměstnanců ve firmách se do konce roku nezmění

kancelář

kancelář Zdroj: profimedia.cz

Tuzemský pracovní trh se ve čtvrtém čtvrtletí vrátí z mírného růstu ke stagnaci. Propouštět i nabírat zaměstnance chtějí tři procenta firem, vyplývá ze studie Manpower Index trhu práce. Průzkum se uskutečnil mezi zhruba 750 českými firmami. Pro letošní 3. čtvrtletí plánovalo mírně více firem pracovníky nabírat, než je propouštět.

Celkem 91 procent firem nyní nepředpokládá žádné změny. Čistý index trhu práce tak má pro poslední čtvrtletí hodnotu nula. V předchozím čtvrtletí byl index plus dva, nárůst zaměstnanců očekávalo pět procent firem, pokles tři procenta.

„Nezaměstnanost začala v létě růst i přesto, že letní sezona obyčejně představuje rostoucí poptávku po nových zaměstnancích ve stavebnictví, zemědělství a ubytování a stravování. S pokračující recesí ekonomiky bude situace na trhu práce dále stagnovat, firmy budou opatrné v náborech zaměstnanců a budou pokračovat v úsporných opatřeních a zvyšování efektivity,“ uvedla na dnešní tiskové konferenci generální ředitelka Manpower ČR a Slovensko Jaroslava Rezlerová.

Nejhorší situaci na trhu práce hlásí výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody s indexem minus 11. Útlum náborových aktivit hlásí také doprava, skladování a komunikace s indexem minus pět a ubytování a stravování s hodnotou minus čtyři. Nejvyšší index plus čtyři vykazuje těžba nerostných surovin. „Průzkum možná ještě neodráží informace o propouštění v OKD,“ upozornila Rezlerová.

Zaměstnavatelé v Praze očekávají pro poslední čtvrtletí mírné zvýšení počtu pracovních sil s hodnotou indexu plus čtyři. Zaměstnavatelé v Čechách hlásí stabilní prostředí s hodnotou na nule. Morava čeká lehké zhoršení s indexem minus dva.

Z celosvětového hlediska mají nejlepší předpověď Indie, Tchaj-wan, Panama, Singapur a Brazílie. Nejslabší náborové prostředí očekávají zaměstnavatelé v Itálii, Španělsku a Finsku. Mezičtvrtletní i meziroční srovnání ukazují, že v průběhu čtvrtého čtvrtletí nelze v oblasti globálních náborových aktivit očekávat výrazné zlepšení, dodala Rezlerová.

Nabídek práce ubývá, nejvíce plných úvazků