Podpora domácích výrobců se nekoná, armáda munici asi nakoupí ve Španělsku

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

České firmy Poličské strojírny a Explosia svými nabídkami rezort obrany neoslnily. Smetanu tak nejspíš slízne španělský výrobce zastupovaný Omnipolem.

Místo slibované podpory domácího průmyslu opak. A navíc obcházení zákona o veřejných zakázkách přes zásobovací agenturu NATO. To jsou hlavní výhrady českých výrobců 81milimetrové munice do minometů vůči ministerstvu obrany. Chtějí získat už třikrát odložený kontrakt za 150 milionů korun, který je šitý na míru jejich španělskému konkurentovi Expalu. Podle nich by podobný materiál neměla armáda dovážet z ciziny.

Pardubická Explosia a Poličské strojírny se přes Asociaci obranného průmyslu ČR obrátily na šéfa rezortu Martina Stropnického (ANO), aby nákup od Expalu zastupovaného tuzemským Omnipolem zarazil. Ministr odpověděl, že čeká, zda budou minomety dodané právě Expalem za 60 milionů korun – oproti odhadům to bylo trojnásobně více – zavedeny do výzbroje. „Teprve na základě tohoto rozhodnutí bude nakupována munice cestou otevřené soutěže, které se české společnosti budou moci zúčastnit,“ napsal.

Zakázka šitá na míru

Jak se však ukázalo, Stropnický měl asi špatné informace. Už měsíc před odesláním dopisu se jeho podřízení obrátili na agenturu NATO, která s požadavkem na dodávku 16 tisíc kusů munice oslovila přímo Expal.

„Pořizovaná munice musí být s minomety kompatibilní. Nemusí ale pocházet od mateřského výrobce a ministerstvo to ani nepožaduje,“ hájí zakázku tiskové oddělení úřadu. Agentura prý byla výslovně požádána, aby se obrátila i na české výrobce. Podle dokumentů, které má deník E15 k dispozici, to však neudělala. Požadovaná munice je certifikovaná jen pro Expal. A další podmínkou je dostřel do sedmi tisíc metrů, byť to pro praktické použití nemá význam – z minometů se střílí do čtyř tisíc metrů.

Zbrojaři chtějí nový tendr

„Vyvolává to dojem, že agentura je využívána k obcházení zákona o zadávání veřejných zakázek s cílem nakupovat u předem vybraného uchazeče,“ míní prezident zbrojařského sdružení Jiří Hynek. Proto požádal ministerstvo o vyhlášení nového tendru, který nebude diskriminovat tuzemské firmy. Jediným výsledkem je to, že uzavření soutěže bylo prodlouženo do konce ledna.

Munice do španělských minometů není jediným případem, kdy ministerstvo upřednostňuje cizí zbrojovky. Ty české zůstaly mimo hru i v případě střeliva do granátometů pro nové útočné pušky CZ 805. Ty dodá německá firma.