Podpora podnikání z EU: rozdíly mezi kraji jsou propastné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Za sedm let získali čeští podnikatelé z Operačního programu podnikání a inovace (OPPI) 84 miliard korun. Mezi kraji přitom v čerpání dotací panují významné rozdíly, vyplývá z údajů projektu Česko v datech. Většina finanční podpory OPPI pochází z EU, částečně se na ní podílí i Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Nejúspěšněji dotace čerpaly subjekty v Jihomoravském kraji, kde se realizovaly projekty za skoro 14 miliard korun. Následovaly Moravskoslezský a Středočeský kraj s dotacemi ve výši necelých 12 miliard. Nejméně dotací naopak doputoval do Karlovarského kraje, kde si podniky rozdělily dvě miliardy korun.

Velké rozdíly ukazuje i přepočet udělených dotací na obyvatele krajů. Zatímco v Plzeňském kraji připadá na hlavu z OPPI 5771 korun, ve Zlínském kraji je to 15 448 korun.

„Rozdíly v čerpání mohou být způsobeny mnoha faktory, například soustředění dotačních projektů v dostupných a atraktivních lokalitách. Velké dotační projekty jsou realizovány v regionech, kde je dostatek pracovních sil, dobrá dostupnost po komunikacích, popřípadě je možná spolupráce s partnery, například vysokými školami či vývojovými pracovišti,“ vysvětlil velké regionální rozdíly partner v daňovém a právním oddělení Deloitte Luděk Hanáček. Projekty se tak často soustřeďují do velkých měst.

Kolik z OPPI získaly jednotlivé krajeKolik z OPPI získaly jednotlivé kraje | Cesko v datech

Dotace si rozdělilo přes 12 tisíc subjektů, desetina z nich sídlí v Praze. Přestože program není určen pro projekty z hlavního města, místní subjekty mohou dotace získat, pokud projekty realizují v jiných krajích. „Největší patrioti jsou obyvatelé Moravskoslezského kraje, shoda sídla firmy a místa realizace panuje v 92 procentech případů,” uvedl Zdeněk Honek, country manager společnosti SAS ČR.

Program OPPI podporuje jen některá odvětví. Nejvíce, zhruba pět miliard bylo vyčerpáno na podnikání v informačních technologiích, čtyři miliardy získaly podniky věnující se pronájmu a správě nemovitostí a 3,4 miliardy subjekty zabývající se obráběním.

Průměrná dotace z OPPI na obyvatelePrůměrná dotace z OPPI na obyvatele | Cesko v datech

Kromě programu OPPIK, který nahradil ukončený OPPI, ministerstvo průmyslu podporuje i doprovodné projekty, jako zrychlené udělování pracovních povolení - takzvaný Fast Track - specialistům ze třetích zemí, kteří do Česka přicházejí v rámci vnitropodnikových přesunů v nadnárodních firmách, nebo „Welcome Package“ pro investory z Číny, Indie, Ruska a dalších zemí.

Zájem o tyto projekty ale není nijak velký, přestože jejich využívání omezují limity 500, respektive sto žádostí ročně. „Navzdory relativně velkoryse nastavenému stropu prozatím nebyla horní hranice kvót atakována,“ uvedla manažerka imigračního oddělení Deloitte Anastasia Verchorubovová.

Za dobu trvání OPPI ministerstvo průmyslu odmítlo 14 procent žadatelů o dotaci. Podle Hanáčka jsou zájemci obvykle odmítnuti kvůli tomu, že nedoloží všechny potřebné dokumenty. „Časté je i nepochopení podmínek výzev a předkládání nerelevantních projektů,“ dodal.

Úspěšný kontroverzní podnik
Vůbec nejvyšší dotaci z programu OPPI získala společnost Bammer Trade. Téměř 419 milionů využila na stavbu opravárenského závodu pro plzeňský dopravní podnik. Předloni dokončenou stavbu v době jejího schválení kritizovala opozice. Plzeň bude depo splácet 29 let.