Podpora v nezaměstnanosti spolkne miliardy navíc

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Schůze Poslanecké sněmovny, 30. října 2020 v Praze. Na snímku je ministryně práce a sociálních věcí Jan Maláčová (ČSSD).
Nezaměstnanost v Česku zůstává podle Maláčové na 3,8 procentech.
Úřad práce pro Prahu 4
Úřad práce
Úřad práce ČR
6
Fotogalerie

Očekávaný růst nezaměstnanosti v příštím roce přiměl vládu zvýšit objem finančních prostředků na pomoc lidem bez pracovních míst. Návrh státního rozpočtu počítá s posílením asi o čtvrtinu, konkrétně z letošních 12 miliard korun na 15,5 miliardy. Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že nezaměstnanost by ze zářijových 3,8 procenta mohla poskočit až o jeden a půl procentního bodu. Českomoravská konfederace odborových svazů postrádá v předloze dostatek peněz na aktivní politiku zaměstnanosti včetně chystaného kurzarbeitu.

„Finanční prostředky na podpory v nezaměstnanosti se zvýší, protože očekáváme, že je bude pobírat více uchazečů o místa,“ potvrdil Vladimír Dostálek z tiskového oddělení rezortu práce. „Objem peněz na podpory je ovlivněn také výší výdělků a zvyšováním minimální mzdy,“ dodal.

Na případném dalším růstu minimální mzdy od ledna se tripartita včera nedohodla, bude záležet na kabinetu Andreje Babiše. Odbory požadují přidání o 1400 korun na 16 tisíc korun, což zaměstnavatelé odmítli. Nejnižší zaručený výdělek by ponechali na stávající úrovni.

Úřad Jany Maláčové (ČSSD) prozatím odhaduje, že podíl nezaměstnaných osob se v roce 2021 bude pohybovat od 4,6 do 5,4 procenta. „Jsou to jen odhady, skutečný vývoj bude záviset na mnoha v tuto chvíli neznámých okolnostech,“ podotkl Dostálek.

V Česku shromažďují tyto údaje Úřad práce a Český statistický úřad. V září jim vyšlo, že nezaměstnanost zůstala na srpnových 3,8 procenta. Zatímco Úřad práce vychází z počtu registrovaných uchazečů o místa, ČSÚ provádí výběrové průzkumy.

Šéf rezortu průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) předpokládá, že současný stav zasáhne hlavně cestovní ruch a na něj navázané firmy. Problémy podle něj mohou mít i podniky s úvěry. „Vyšší míry nezaměstnanosti se ale neobávám. Pracovní místa drží průmysl a stavebnictví, které fungují relativně dobře,“ řekl.

Odbory navýšení peněz na podpory v nezaměstnanosti vítají. Upozorňují však, že se jedná pouze o pasivní nástroj. „Na aktivní politiku zaměstnanosti je rozpočtováno jenom půl miliardy korun, a to i přes chystané zavedení kurzarbeitu, který bude hrazen právě z této položky,“ píše se ve stanovisku ČMKOS k návrhu státního rozpočtu.   

Ministerstvo práce tyto výhrady odmítá. Ujišťuje, že na aktivní politiku zaměstnanosti se v příštím roce nepočítá jen pěti sty miliony korun, ale i s dalšími zdroji. „Podpora znevýhodněných skupin, jimž je primárně aktivní politika zaměstnanosti určena, bude zajištěna z Operačního programu Zaměstnanost,“ uvedl Vladimír Dostálek z ministerstva.

Jako příklad zmínil projekty zaměřené na přímou podporu vzniku pracovních míst nebo rekvalifikace. Pro lidi ohrožené ztrátou zaměstnání byl navíc už letos spuštěn projekt Outplacement s rozpočtem 3,5 miliardy korun.

Pokud jde o podporu v rámci kurzarbeitu, který by měl platit od ledna, kalkuluje stát mimo jiné s využitím nespotřebovaných peněz z letošního roku. Jde o prostředky, které nebyly vyčerpány v programu Antivirus. „Důvodem je také to, že část výdajů tohoto programu bude zpětně kryta finančními prostředky z OP Zaměstnanost,“ dodal mluvčí ministerstva práce.