Podzimní volby: ČSSD obhajuje většinu senátorských křesel

Senát

Senát Zdroj: mediafax

Nebývalý je letos zájem o zisk sedmadvaceti křesel v horní komoře parlamentu, utká se o ně 270 uchazečů. Síly šikuje jak levice, tak pravice.

Na obhajobě mandátů nejvíc záleží sociální demokracii. Letošní senátní volby se týkají právě těch obvodů, v nichž ČSSD před šesti lety obsadila třiadvacet míst. Do soutěže posílá „těžké váhy“ – nynější šéf Senátu Milan Štěch je v Senátu od jeho vzniku, dosud ho nikdo nedokázal porazit.

Posty budou obhajovat také sociálnědemokratičtí ministři Jiří Dienstbier a Marcel Chládek. A bezesporu zajímavý bude souboj na Zlínsku, kde proti současné místopředsedkyni Senátu a ČSSD Aleně Gajdůškové kandiduje někdejší šéf JZD Slušovice František Čuba. Ten je momentálně krajským radním za Stranu práv občanů.

ODS a TOP 09 nechtějí v senátních volbách tříštit síly pravicových voličů, a tak v osmi obvodech podpoří jediného kandidáta. To znamená, že ODS nestaví své kandidáty na Vyškovsku, Přerovsku a v Rychnově nad Kněžnou. TOP 09 a Starostové na oplátku nebudou kandidovat v Lounech, Olomouci, Karviné, Uherském Hradišti a Znojmě.

Strany a hnutí jdoucí do volebStrany a hnutí jdoucí do voleb | E15

Také pravice nabídne přitažlivý souboj: TOP 09 nabídla návrat do vysoké politiky bývalému ministru životního prostředí, šéfovi strany LES Martinu Bursíkovi. Jeho soupeřem bude mimo jiné Václav Hampl, exrektor Univerzity Karlovy, kterého podporují zelení a lidovci.

V senátních volbách se o posty ucházejí také známí podnikatelé. Mezi kandidáty ANO patří Jiří Hlavatý, majitel a generální ředitel největší české textilky Juta Dvůr Králové. Majitel holdingu Synot Ivo Valenta se zase bude ucházet o přízeň voličů na Slovácku, v obvodu Uherské Hradiště.

Volby do jedné třetiny Senátu proběhnou společně s komunálními volbami v pátek 10. a v sobotu 11. října. O tři týdny
dříve, a to 19. a 20. září, se uskuteční doplňovací volby v senátním obvodě Praha 10. Místo v tomto obvodu uvolnil Jaromír Štětina, který se stal europoslancem.

Nejvíce stran se hlásí v Praze
Volby do obecních zastupitelstev více než šesti tisíc vsí, městysů a měst budou dalším testem stavu české politiky. Jejich výsledek může potvrdit či vyvrátit trend propadu klasických politických stran, popřípadě ještě více atomizovat politickou scénu. Životně důležité budou podzimní komunální volby pro ODS. Ta dosud drží důležité posty především ve větších městech, jejichž ztráta by občanské demokraty posunula blíže zapomnění. Udržet vedení radnic je hlavní cíl strany.
Stejně důležitý bude podzim pro ČSSD. Hned po volbách do sněmovny se komunálních voleb účastní nejvíce voličů, čtyřicet až padesát procent. Výše zisku hlasů bude důležitým argumentem při volebním sjezdu strany, který se uskuteční příští rok v březnu. Totéž platí pro volby do Senátu. Hnutí ANO jde do komunálních voleb poprvé, a může si tak ověřit, zda už začíná být usazeným hnutím, které se dokáže udržet nejen v metropolích.
Největší volební mela se odehraje v hlavním městě. Praha bude na rozdíl od minulosti jedním volebním obvodem, Pražané budou volit o dva zastupitele více než v minulých volbách, tedy pětašedesát. Ucházet se o místa zastupitelů a primátorské křeslo bude jedenatřicet stran a politických sdružení.
Hlavní boj se přesto odehraje především mezi čtyřmi stranami – TOP 09, ODS, ČSSD a možná i ANO. TOP 09 povede do boje nynější primátor Tomáš Hudeček, občanské demokraty exprimátor Bohuslav Svoboda a socialisty ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík. Hnutí ANO má v čele kandidátky Adrianu Krnáčovou.
Strany už také chystají volební kampaně, hodlají je spustit na přelomu srpna a září. Nejvíce chtějí utratit sociální demokraté – kolem šedesáti milionů korun. TOP 09 vyčlenila 11,5 milionu,
komunisté deset milionů, lidovci a Úsvit po osmi. Strana zelených má připraveno 1,2 milionu korun, Svobodní na podzimní volby vynaloží 5,5 milionu korun.