Pohled do studentovy kapsy: vyjde s třemi tisíci. A přivydělává si

Vysoká škola ekonomická

Vysoká škola ekonomická Zdroj: Vysoka skola ekonomicka

Jak jsou na tom s penězi dnešní studenti? Průzkum tvrdí, že neponechávají nic náhodě a jsou i zodpovědní. Dvě třetiny z nich při studiu ještě pracují. Konkrétně přes 70 procent českých vysokoškolských studentů má měsíčně na útratu zhruba tři tisíce korun. Nejvíce jsou schopni utratit za zábavu a téměř 84 procent z nich si odkládá peníze stranou, nejčastěji jen tak pro případ.

Průzkum časopisu Studenta mezi dvěma tisíci českých studentů dále ukázal, že největším zdrojem přijmu je pro téměř polovinu studentů (49 procent) podpora rodiny, partnera nebo přátel.

To ovšem neznamená, že by byli čeští studenti líní – 67 procent z nich si totiž při studiu přivydělává. V práci tráví nejčastěji 10 až 20 hodin týdně (čtvrtina dotázaných), pětina dotázaných si pak najde na přivýdělek méně než 10 hodin týdně a 13 procent má poloviční až tříčtvrteční úvazek.

„Pracovní aktivitu při studiu monitorujeme u vysokoškoláků dlouhodobě a v posledních letech pozorujeme viditelný nárůst studentů s doložitelnou praxí. Mladí lidé se tak zjevně začínají konečně dostávat z onoho začarovaného kruhu ‚nikde mě nezaměstnají, protože nemám praxi, ale praxi získám jedině v zaměstnání,“ říká šéfredaktorka časopisu Studenta Markéta Paráčková.

Stále více zaměstnavatelů se rovněž začalo na studenty zaměřovat v rámci svých náborových kampaní a snaží se jim nabízet celou řadu programů, stáží a brigád, což k této situaci bezesporu také výrazně přispívá.

Mamahotely v jiné podobě

Ať už se jedná o plat, přivýdělek nebo kapesné, 70 procent dotázaných nemá příjmy vyšší než devět tisíc korun, od čehož se odvíjí i fakt, že nejčastěji bydlí doma u rodičů (29 procent) nebo se spolubydlícími.

„Byť mamahotely stále fungují, už zdaleka nepředstavují to samé jako v minulosti. Představa mladého pecivála, kterého nic nemotivuje k tomu vyletět z hnízda, protože maminka dobře vaří, už je přežitá,“ vysvětluje Paráčková.

Dnešní studenti jsou si podle průzkumu dobře vědomi, že když nevezmou svůj život do rukou sami, nikdo jiný to za ně neudělá. Většina z nich proto největší uspokojení získává z plnění cílů, které si sami stanovili.

„Také nalezení či udržení partnera je pro ně velmi důležité, s čímž koresponduje i fakt, že nadpoloviční většina současných vysokoškoláků je zadaná. Troufám si říci, že mamahotely stále ještě fungují zejména kvůli svým ekonomickým benefitům,“ dodává Paráčková.

Utrácejí za zábavu, ale hodně i šetří

Třetina (35 procent) studentů nejvíce utratí za zábavu, tedy za koncerty, návštěvy kin a samozřejmě také za party. V závěsu jsou pak koníčky (21 procent), oblečení (20 procent) a cestování (18 procent).

Relativně nízká ochota studentů utrácet za cestování je v určitém rozporu s jejich záměry – většina z nich totiž plánuje alespoň na čas přesídlit mimo Českou republiku, 13 procent z nich dokonce až na neurčito.

Přes 80 procent dotázaných si odkládá nějaké peníze ze svých příjmů stranou, ať už pravidelně, či nepravidelně. Přestože většinou tak úplně přesně neví na co.