Policie nemá právo zabavit řidiči mobil, tvrdí zástupce ombudsmana

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Karolina Hnilickova

Dopravní policie podle zástupce ombudsmana Stanislava Křečka nemá právo zabavit řidičům mobilní telefon, když je přistihne při volání za jízdy. Policisté přístroj odebírají, pokud šofér vinu popírá. Pak záležitost předají do přestupkového řízení a se spisem předloží také mobil jako důkaz přestupku. Tento postup je ale podle Křečka chybný.

„Mobilní telefon není důkazem dopravního přestupku, protože jeho vlastnictví nic nedokazuje. Přestupek spočívá v držení přístroje v ruce za jízdy, a to musí být dokázáno,“ vysvětlil Křeček.

O věci již informoval policejního prezidenta Martina Červíčka. Ten ale na ni nemá stejný názor. Podle něj jednají hlídky při zabavení telefonu v souladu se zákonem. Kancelář ombudsmana chce však dál o celé záležitosti jednat.

Brněnský šofér Fráňa

Problém souvisí s případem řidiče z Brna Jana Fráni, který podle spisu telefonoval za jízdy bez pomoci handsfree. Zastavila jej hlídka, a když svůj přestupek popřel, zabavila mu mobil jako důkaz jeho porušení zákona a předala jej i se spisem k přestupkovému řízení.

„Bylo mi řečeno, že se to dělá běžně, že neznám zákon, takže jsem byl poučen a telefon mi byl odebrán. Nic jsem nenamítal, stál jsem tam bez telefonu a pak jsem odjel,“ řekl Fráňa České televizi.

Telefon není důkaz

Motoristy se nicméně kromě ombudsmana zastal i brněnský magistrát a krajský úřad, společně dospěli k podobnému závěru, tedy že mobilní telefon v autě není důkazem toho, že jej řidič skutečně během jízdy držel. Zákon totiž výslovně zakazuje držet mobilní telefon, nikoliv telefonovat. Pomocí handsfree nebo hlasitého odposlechu je telefonování možné.

„Myslím si, že to je spíš poučení pro jiné občany, kdyby se jim stala podobná věc, kdyby byli takto šikanování a bylo jim vyhrožováno, tak nemusí propadat skepsi jako já a možná je lepší se bránit,“ citovala ČT Fráňu. O zabavený mobilní telefon prý bojoval tři týdny. Policisté nicméně pochybení i nadále odmítají.

Jde o nepřiměřený zásah

Zabavení telefonu podle zástupce ombudsmana neodpovídá principům právního státu. „Nerespektuje ani zásadu přiměřenosti zásahu, racionální zdůvodnitelnost zásahu, ani zákaz nadbytečného použití nástrojů regulace, tedy zákaz samoúčelnosti,“ zdůraznil Křeček.

„Každá taková věc musí být posuzována samostatně. Nelze plošně tvrdit, že je tento úkon nadbytečný nebo neúčelný. Toto oprávnění nicméně ze zákona existuje,“ reagoval v ČT ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Zástupce ombudsmana však upozornil, že zabavení telefonu může následně dostat řidiče do tísně, a jeho zajištění proto může být citelným zásahem do života, nehledě na to, že motorista přichází o kompletní telefonní seznam a stává se pro své okolí podstatně hůř dostupný.

Za telefonování za jízdy, tedy konkrétně držení mobilu v ruce, hrozí pokuta od 1500 do 2500 korun a zápis dvou trestných bodů do bodového hodnocení řidiče.

Všudypřítomný mobil

Telefonování v autě je horší než pár piv