Policie odloží reorganizaci o měsíc, Babiš varuje před porušením koaliční smlouvy

Milan Chovanec (ČSSD)

Milan Chovanec (ČSSD) Zdroj: CTK

Chystaná reorganizace policie se odloží ze začátku července na začátek srpna. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman na úterním mimořádném jednání Bezpečnostní rady státu dal připomínky k reformě a od policejního prezidenta má příslib, že budou zapracovány. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který o víkendu plánoval reorganizaci podepsat po jednání bezpečnostní rady, k ní podpis nepřipojí před středečním dohodovacím jednáním koalice.

Plánované změny v policii zažehly v koalici spor. Záměr policejního vedení, aby se protikorupční útvar a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) sloučily v Národní centrále boje proti organizovanému zločinu, podporují ministr Chovanec i premiér Bohuslav Sobotka(ČSSD). Hnutí ANO plán kritizuje jako nepřipravený a vedený snahou odstranit šéfa ÚOOZ Roberta Šlachtu, který v pátek rezignoval a oznámil odchod do civilu.

Zástupci ČSSD po jednání bezpečnostní rady před novináře nepředstoupili. Předseda ANO Andrej Babiš po bezmála tříhodinové schůzce zopakoval, že restrukturalizace je nepřipravená. Materiál o ní podle něj a ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) vlastně vůbec neexistuje. Účastníci dnešního jednání dostali pouze dokument nazvaný Informace k návrhu na organizační změnu Policie ČR a dozvěděli se jen to, jak věci budou fungovat v roce 2020, ale ne, co se bude dít do té doby. Policejní prezident Tomáš Tuhý, který reformu na radě představil, nemá Babišovu důvěru, řekl vicepremiér.

Chovanec by podpisem porušil koaliční smlouvu, řekl Babiš

Už odpoledne Babiš uvedl, že Chovancův podpis pod reformou policie ještě před středečním dohodovacím řízením by byl porušením koaliční smlouvy. „Pan ministr vnitra vyslyšel moji prosbu a odloží podpis až po jednání dohodovacího řízení,“ řekl po jednání bezpečnostní rady vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Podle šéfa lidovců je reforma diskutabilní, jakkoliv je v pravomoci policejního prezidenta a ministra vnitra. Zdůraznil, že oba za to ponesou odpovědnost. Pokud se prokáže, že reorganizace přinesla rozkolísání systému, bude potřeba, aby ji vyvodili, řekl Bělobrádek.

Nejvyšší žalobce Zeman řekl, že v připomínkách k reorganizaci vymezil několik důležitých věcí. „Zejména organizační strukturu, která nám zatím není známa, ale musí být známa, vztahy nadřízenosti a podřízenosti a odpovědnost lidí v rámci struktury,“ řekl.

Důležité je podle něj řešit i rozpracované kauzy. Těch je zhruba 400, uvedl. „Musí být zajištěno, že budou dále pod stejnými zpracovateli, nemůžeme ty věci ani natáhnout, protože někde jsou lidé ve vazbě,“ varoval Zeman. Stěžoval si na to, že do dneška celý obsah reformy nezná. „Nebylo mi předloženo nic konkrétního, žádné podrobnosti,“ řekl. Ocenil však, že se debatu podařilo dostat do věcné roviny.

Sobotka pozval také žalobce

Na úterní bezpečnostní radu pozval premiér Sobotka spolu se stálými členy, nejvyšším státním zástupcem Zemanem a ministrem Pelikánem také vrchní státní zástupkyni Lenku Bradáčovou a jejího olomouckého kolegu Iva Ištvana. Chystanou reorganizaci na jednání představil společně se šéfem policie Tuhým jeho náměstek Zdeněk Laube. Babiš dříve svou účast na jednání podmiňoval přítomností Šlachty, nakonec na bezpečnostní radu přišel i bez něj.

Do kauzy se zapojil také prezident Miloš Zeman a vyzval strany vládní koalice, aby udržely vládu až do sněmovních voleb v příštím roce. Prezident podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka ocenil, že plánovaná reorganizace obsahuje také obnovení finanční policie. Naopak se mu nelíbí to, že o ní nebyl dostatečně informován žalobce Zeman.