Policie přivezla Langera do Olomouce, zadržela ho kvůli údajné korupci

Ivan Langer

Ivan Langer Zdroj: CTK

Policisté přivezli dnes večer do Olomouce bývalého ministra vnitra Ivana Langera zadrženého v souvislosti s dnešním zátahem v údajné korupční kauze. Langer vešel v doprovodu detektivů do svého domu v centru města. V něm už minimálně devět hodin policisté zasahují, na místě je také žalobce Vrchního státního zastupitelství Pavel Komár. Langer nechtěl kauzu při vstupu do domu nijak komentovat. Dům v té chvíli střežilo šest policistů v kuklách.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci zasahují v Praze a Olomouckém kraji. Prověřují prý i jedno z krajských policejních ředitelství a celostátní útvar spadající pod policejní prezidium.

Stále se nacházejí v domě bývalého ministra vnitra Ivana Langra, kterého sem dnes večer přivezli z Prahy. Zadrželi řadu osob.

Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého nyní kriminalisté shromažďují důkazy z výpovědí zadržených. „Provádějí se také domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor na několika místech České republiky,“ prohlásil policejní prezident. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) uvedl, že podnět k zahájení trestního stíhání uvnitř policie dala policie sama. „To znamená, že pro vedení policie to nebyla nová informace. Já jsem velmi rád, že se policie nebojí sáhnout do vlastních řad. Jasně to ukazuje, že vedení policie jde správným směrem,“ řekl.

Policisté přivezli 13. října večer do Olomouce Ivana Langera (vlevo), jehož kvůli korupčnímu případu zadrželi v Praze. Šli s ním do jeho domu, v němž je policie celý den.Policisté přivezli 13. října večer do Olomouce Ivana Langera (vlevo), jehož kvůli korupčnímu případu zadrželi v Praze. Šli s ním do jeho domu, v němž je policie celý den. | CTK Policisté přivezli 13. října večer do Olomouce Ivana Langera (vlevo), jehož kvůli korupčnímu případu zadrželi v Praze. Šli s ním do jeho domu, v němž je policie celý den.

Ivan Langer byl jedním z nejkontroverznějších politiků ODS
Datum a místo narození:

1. ledna 1967 v Olomouci
Vzdělání:

Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci (1993) a Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze (1998)
Politická kariéra:

Do ODS vstoupil v roce 1991, v letech 1998 až 2002 a 2004 až 2010 byl místopředsedou strany; od června 1996 do voleb v roce 2010 byl poslancem, v letech 1998 až 2006 působil jako místopředseda Poslanecké sněmovny; v letech 2003 až 2006 byl stínovým ministrem vnitra, ministrem vnitra pak byl od září 2006 do května 2009 v obou vládách Mirka Topolánka; po neúspěchu ve volbách v červnu 2010, kdy se nedostal do Sněmovny a následně skončil i ve vedení ODS, se z vysoké politiky stáhl, v listopadu 2012 se ještě neúspěšně pokoušel o zvolení do výkonné rady ODS
Ostatní praxe:

V letech 1993 až 1996 působil jako tajemník ministra spravedlnosti Jiřího Nováka (ODS), pracoval také jako advokátní koncipient a odborný asistent na olomoucké právnické fakultě, v 90. letech zasedal v olomouckém zastupitelstvu; po odchodu z vrcholné politiky se začal věnovat právnické praxi (už od roku 1999 působil jako koncipient v kanceláři Petra Pečeného, jejímž je dnes partnerem), v roce 2012 úspěšně složil advokátní zkoušky; od podzimu 2006 je také předsedou správní rady soukromé Vysoké školy CEVRO Institut
Rodina:

Ženatý; s manželkou, která je soudkyně, mají dceru a syna.
Ostatní:

- Langrovu politickou kariéru provázela řada sporů a afér.

- Po nástupu koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných v roce 2010 Langerovo jméno zmiňoval tehdejší ministr vnitra Radek John (VV) který poukazoval na jeho údajně trvající vliv na resort. „Je třeba přijmout politická rozhodnutí. Rozhodnutí, aby se zabránilo vlivu Ivana Langra. A je třeba zaručit delangerizaci ministerstva vnitra, jinak budeme směšnou vládou,“ uvedl například v prosinci 2010 John.

- V říjnu 2007 také dostal od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) pokutu za to, že v roce 2006 umožnil únik části údajů z takzvané Kubiceho zprávy.

- V září 2008 pak deník Dnes napsal, že Langer byl mezi politiky, jehož v minulosti údajně využíval později zavražděný kontroverzní podnikatel František Mrázek a jeho spolupracovníci. Deník to dokládal přepisy policejních odposlechů z roku 2000. Langer, kterému údajně lidé kolem Mrázka přezdívali „Íčko“, se hájil tím, že se v Mrázkově zorném poli ocitl nevědomky a že o ničem nevěděl. Podal žalobu na vydavatelství Mafra a domáhal se omluvy kvůli spojení s Mrázkem, dnes pražský vrchní soud rozhodl, že má Langer nárok na omluvu za články, které ho s Mrázkem spojily. Za tvrzení o jeho porušení zákona o střetu zájmů či o tom, že lobboval za svého známého Ivana Kyselého (dnes také zadrženého) ale omluvu nevysoudil.

- Velkou pozornost médií vyvolal případ olomouckého řidiče MHD Romana Smetany, který před volbami v roce 2010 pokreslil řadu plakátů politických stran včetně ODS. Kromě nápisů politikům přikresloval tykadla. Smetanu totiž soudila Markéta Langerová, manželka Ivana Langra. Na své spojení s politikem sama tehdy před začátkem jednání upozornila s tím, že se ale podjatá necítí. Smetana tehdy také uvedl, že ji za podjatou nepovažuje, stejně tak reagoval i státní zástupce.