Policie se u smrti lobbisty drží verzi nešťastné náhody

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Pražská policie, která vyšetřuje záhadnou smrt lobbisty Tomáše Dvořáka, zatím setrvává na verzi nešťastné náhody. Devětačtyřicetiletý Dvořák byl nalezen pod oknem svého malostranského bytu 23. prosince.

Policie je zatím na informace skoupá. „Mohu vám sdělit pouze to, že se událostí zabýváme a probíhá standartní prošetřování. Vzhledem k tomu, že toto prošetřování zatím neskončilo, nemohu vám poskytnout odpovědi na vaše otázky,“ zareagoval na dotazy týdeníku Euro mluvčí pražské policie Jan Daněk. Přestože úmrtí nebylo běžné, varianta vraždy nebo úmyslného zabití zůstává podle zjištění týdeníku Euro mimo hru.

O důvodech úmrtí se mezi Dvořákovými přáteli proto zatím pouze spekuluje. Důvodem nešťastného činu mohlo být zjištění zhoubného onemocnění a s tím související psychické obtíže. Dvořák prý u okna, ze kterého údajně vypadl, rád sedával.

Známá pražská zákulisní figura - bývalý disident, později obchodník s informacemi, byl v minulosti zapleten do sponzorské aféry ODS v roce 1997, později přešel k sociální demokracii. Dvořákovo jméno se objevilo i v souvislosti s takzvaným Zemanovým kufříkem.

V roce 1996 Zeman vystoupil s třaskavou informací, že je Česká republika policejním státem, kde bezpečnostní složky prorostly do politiky. Dokládal to dokumenty z kufříku, který mu byl doručen, které, jak se později ukázalo, byly smyšlené a prefabrikované.

V této souvislosti policie vyšetřovala výbuchy granátů u aut v roce 1999. Při prvním výbuchu v Praze poškodil vojenský granát auto Dvořáka, a to den předtím, než měl jít vypovídat před poslance v případu Zemanova kufříku. Výbuch se vyšetřit nepodařilo.

Lobbista a privátní detektiv

Dvořák se stal nejen lobbistou, ale i privátním detektivem. Pracoval pro ministra Jaroslava Baštu, a stál v pozadí mnoha afér spojených s vládní akcí Čisté ruce. Ve volebním roce 2006 pak Dvořák jako majitel vlivové agentury ČSSD pomáhal v politickém boji.

Dvořák pro Lidový dům připravoval analytické materiály k problémovým jedincům - politickým konkurentům a nepřátelům ČSSD. Připravené kauzy pak měla vyšetřit policie. Dvořák přímo komunikoval s nejbližším spolupracovníkem šéfa ČSSD Jiřího Paroubka Ivanem Přikrylem, bývalým vedoucím Úřadu vlády.

Tomáš Dvořák se svým letitým spolupracovníkem Tomášem Kejlou ochomýtl i kolem tehdy ještě byznysmena Andreje Babiše. Kejla byl v roce 2007 s lobbistou Jackem Spyrou nakonec obviněn z pokusu Babiše podvést. V tomtéž roce si Kejla stěžoval, že je sledován, a stala se mu ne zcela běžná nehoda na motocyklu. Také Kejla zemřel, stejně jako Dvořák, za záhadných okolností, byl nalezen mrtev doma v zamčeném bytě. Policie nakonec došla k závěru, že šlo o předávkování sedativy a alkoholem.

Lobbista, nebo terorista?