Policie stíhá kvůli vítání občánků ústeckého primátora Mandíka

Primátor  Ústí nad Labem Vít Mandík

Primátor Ústí nad Labem Vít Mandík Zdroj: ctk

Primátor Ústí nad Labem Vít Mandík a radní Josef Macík (oba ČSSD) čelí stíhání za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Policie chce zároveň požádat sněmovnu o vydání poslankyně a ústecké radní Zuzany Kailové. Obvinění souvisí s projektem vítání občánků, které pro město do loňského března organizovala společnost Darothore.

Členové vedení města údajně neoprávněně umožnili získat společnosti majetkový prospěch. Městu Ústí nad Labem tak vznikla škoda nejméně milion korun. Za uvedené jednání obviněným hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od tří do deseti let.

Mandík už proti obvinění podal stížnost

Primátor Mandík si obvinění převzal v úterý v budově magistrátu. „Proti obvinění jsem již podal stížnost,“ uvedl Mandík. „Nebudu se nijak vyjadřovat,“ řekl radní magistrátu a starosta ústeckého obvodu Severní Terasa Josef Macík. Žádost o vydání poslankyně Kailové odbrží podle předseda Sněmovny ještě dnes.

Předseda ústecké ČSSD Arno Fišera, který je zároveň také členem ústecké městské rady, nechtěl obvinění svých kolegů komentovat. „Nevím o tom vůbec nic,“ řekl.

Firma si za vítání občánků vydělala dva miliony

Vítání občánků bylo společenskou akcí, která se konala několikrát do roka. Matky při ní dostávaly dárkový šek hodnotě 5000 korun na nákup dětských potřeb a drobné dárky. Od loňského roku se akce nekonají, matky prvorozených dětí dostávají jen šeky.

Město mělo za akci zaplatit od roku 2012 do roku 2014 celkem 5,2 milionu. Trestní oznámení kvůli údajnému nehospodárnému nakládání s veřejnými prostředky podal krajský zastupitel Jaroslav Achab Haidler (PRO!Kraj). Haidler poukazoval na nehospodárnost zakázky, při které šla matkám jen malá část vynaložených nákladů, zbytek inkasovala pořadatelská firma Darothore.

Radnice smlouvu vypověděla krátce poté, co případ začala vyšetřovat policie. Tehdy to zdůvodnila snahou šetřit. Za rok a čtvrt město společnosti vyplatilo zhruba dva miliony korun.

O uzavření smlouvy rozhodla městská rada. Mluvčí radnice Karel Rouč už dřív řekl, že pro tehdy hlasovalo všech deset přítomných radních.

Výběr případů, kdy policie v posledních letech obvinila z trestného činu primátora či bývalého primátora
18. září 2011 - Policie obvinila libereckého exprimátora Jiřího Kittnera (ODS), podnikatele a bývalého libereckého zastupitele Jiřího Zeronika a někdejšího náměstka primátora Pavla Krenka z toho, že prodali městské nemovitosti pod jejich tržní hodnotou. Podle protikorupční policie způsobili škodu 17,7 milionu korun. V současnosti v případu probíhá soud.
13. ledna 2012 - Vyšetřovatelé navrhli obžalovat z několika trestných činů 11 přerovských radních v čele s primátorem a senátorem Jiřím Lajtochem (ČSSD) a dva městské úředníky kvůli sporným zakázkám na přestavbu domova důchodců a zimního stadionu. Stíhání Lajtocha a dalších pěti radních bylo třikrát zastaveno, letos v dubnu státní zástupce Lajtocha a dalších pět zástupců přerovského magistrátu obžaloval.
5. září 2012 - Českobudějovický primátor Juraj Thoma (HOPB) byl obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Toho se podle policie dopustil v červnu 2010, kdy podepsal dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení, aniž ho schválila městská rada. V polovině prosince bylo Thomovo stíhání zastaveno. Policie se však loni k vyšetřování vrátila a letos v březnu státní zástupce podal na Thomu obžalobu.
26. března 2013 - Policie obvinila deset pražských radní kvůli kritizovanému projektu opencard. Podezírá je z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění se týká zakázky, kterou získala firma Haguess bez otevřeného výběrového řízení. Mezi obviněnými je primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS), jehož začátkem února Sněmovna vydala ke stíhání.
5. srpna 2013 - Policie obvinila 13 bývalých a současných radních z Frýdku-Místku kvůli předraženým veřejným zakázkám, viní je například ze zneužití pravomoci úřední osoby. Mezi obviněnými je senátorka a bývalá primátorka Eva Richtrová (ČSSD), kterou ale Senát loni v říjnu odmítl vydat k trestnímu stíhání. V případu podezřelých machinací v přestupkovém řízení ve Frýdku-Místku, které prošetřuje policie, byl v lednu 2013 obviněn primátor města Michal Pobucký (ČSSD).
23. dubna 2014 - Policie oznámila, že stíhá primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a radního Josefa Macíka (oba ČSSD) za porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby. Policie chce zároveň požádat Sněmovnu o souhlas s vydáním poslankyně a ústecké radní Zuzany Kailové (ČSSD) k trestnímu stíhání. Obvinění souvisí s projektem vítání občánků, které pro město do loňského března organizovala společnost Darothore.