Policie zahájila stíhání trenéra Růžičky. Hrozí mu až pět let vězení

Hokejový trenér Vladimír Růžička

Hokejový trenér Vladimír Růžička Zdroj: ctk

Pražská policie zahájila trestní stíhání hokejového trenéra Vladimíra Růžičky. Převzal si obvinění ze zpronevěry. V případě prokázání viny mu hrozí až pět let vězení nebo peněžitý trest. Bývalý reprezentační kouč od loňského roku čelil trestnímu oznámení. Policie se zabývala podezřením, že Růžička během působení v pražské Slavii chtěl úplatky od některých rodičů, aby jejich děti mohly hrát hokej.

„Dvaapadesátiletý muž si dnes převzal usnesení o zahájení trestního stíhání ze zpronevěry,“ řekl bez dalších podrobností mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Dodal, že proti obvinění lze podat stížnost. Pokud by jí státní zastupitelství vyhovělo, usnesení by bylo zrušeno.

Zpronevěry se dopustí ten, kdo si „přisvojí cizí věc nebo jinou majetkovou hodnotu, která mu byla svěřena“. Růžička tímto jednáním podle policie způsobil „větší škodu“, tedy od 50 tisíc do půl milionu korun.

Aféra kolem Růžičky vypukla před loňským mistrovstvím světa v Praze a Ostravě. V dubnu byla zveřejněna nahrávka, kterou si tajně pořídil podnikatel Miroslav Palaščák na schůzce s trenérem.

Podnikatel podle svých slov zaplatil trenérovi půl milionu korun za to, že jeho syn bude působit ve Slavii. Podle Růžičky šlo o sponzorský dar, který však nebyl zanesen do účetnictví klubu. Později tuto částku Palaščákovi vrátil.

Úplatky či výchovné?

Růžička později podle deníku Dnes při výslechu na policii uvedl, že ho naopak Palaščák vydíral a chtěl po něm 1,1 milionu korun za to, že ještě jako kouč Slavie zmařil hokejovou kariéru jeho syna. Růžička kvůli tomu podal na Palaščáka trestní oznámení, které však policie odložila.

Později se přihlásili i další rodiče, po kterých olympijský vítěz z Nagana údajně žádal peníze. Růžička to odmítal s tím, že šlo o takzvané výchovné, které požadují kluby při přestupech hráčů.

Trestní oznámení na Růžičku podal šéf serveru Protikorupcnilinka.cz Jiří Jehlička. Ten řekl, že oznámení upozorňovalo na tři možné trestné činy - v první řadě na uplácení, v případě jeho neprokázání na zpronevěru, alternativně také na krácení daně.

Svaz ledního hokeje si je jistý tím, že můžeme vyloučit, že korupce je v hokeji plošným jevem. Jde pouze o případy jednotlivců

„Policisté přistoupili na jednu z našich variant. Pro prokázání úplatku je tu důkazní nouze, protože to ani jeden z aktérů nepřizná. Nicméně je prokazatelné, že Růžička peníze přijal a že neskončily v klubovní kase. To, že je později vrátil, nehraje roli. To je, jako kdyby někdo vyloupil banku a za několik let se vrátil s tím, že nese lup zpět,“ podotkl Jehlička.

Růžička kvůli kauze na začátku června skončil u hokejové reprezentace a národní tým převzal Vladimír Vůjtek starší. Nyní je Růžička koučem extraligového nováčka Chomutova.

Vývoj případu sleduje i svaz, který vyhlásil korupci v hokeji tvrdý boj. „Máme minimum informací, zatím jen, co se objevilo v médiích. Nicméně kauzu samozřejmě posouvá do jiného světla ta kvalifikace z přijetí úplatku na zpronevěru, ale to je otázka spíše pro policii. Z naší strany platí, že ta kauza nijak nesouvisí s působením Vladimíra Růžičky u reprezentace a vše se odehrálo v rámci klubu,“ řekl tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund.

„Nadále také platí, že svaz si je jistý tím, že můžeme vyloučit, že korupce je v hokeji plošným jevem. Jde pouze o případy jednotlivců,“ doplnil Zikmund.