Policisté nedostanou za přesčasy ani korunu, rozhodl Ústavní soud

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Policisté, hasiči a další příslušníci bezpečnostních sborů budou dál sloužit prvních 150 přesčasových hodin v roce bez nároku na jakoukoliv peněžní odměnu nebo náhradní volno. Dnes o tom rozhodl Ústavní soud, který tak nevyhověl žádosti levicových poslanců, aby příslušná pasáž zákona o služební poměru byla zrušena.

„K blbé náladě, která už nyní panuje ve sboru, to rozhodně nepřispěje. Obávám se, že uniformy svléknou další strážci zákona,“ řekl serveru E15.cz šéf policejních odborů Milan Štěpánek. K protestům se ale odboráři nechystají. Podle Štěpánka si ve spolupráci se svými kolegy z Europolu vypracují k nálezu ústavních soudců analýzu. „S jejich názorem, že policisté mají už nyní dostatečně vysoký plat, rozhodně nesouhlasíme. Z principu je to špatný argument,“ dodal odborář.

Soudci rozhodli, že nařízení o neplacených přesčasech není protiústavní. Navíc by podle nich v případě opačného stanovisky vznikly státu značné finanční výdaje. Za přesčasové hodiny tak jako nadále dostanou policisté zaplaceno až po odsloužení 150hodinové hranice. Proti se postavili čtyři jeho členové včetně místopředsedů Pavla Holländera a Elišky Wagnerové.

„Celá řada policistů s praxí kolem tří let dnes pracuje za 15 až 16 tisíc korun měsíčně. Ukládat takto honorovaným lidem finančně nezhodnocenou práci přesčas v rozsahu 150 hodin u mě naráží nejen na porušení rovnosti uvnitř sboru, ale doslova na představu toho, co je mravné a co už nikoliv,“ uvedla ve svém stanovisku soudkyně Eliška Wagnerová. Většina patnáctičlenného pléna ale Holländera a Wagnerovou přehlasovala.

Podle soudu je odměňování příslušníků bezpečnostních sborů záležitostí a kompetencí zákonodárců a vlády. Je na nich, jak podmínky nastaví, aby zajistili řádný chod sborů. Soudci zohlednili i to, že někteří levicoví poslanci v minulosti zákon o služebním poměru včetně sporných ustanovení podpořili v různých fázích legislativního procesu. Později se ale podepsali pod návrh na zrušení části normy. „Budí to zdání účelovosti argumentace návrhu, který nepřináší vysvětlení změny názoru části navrhovatelů,“ poznamenal soudce zpravodaj Stanislav Balík.

Levice: Je to nespravedlivé

Poslanci z ČSSD a KSČM jsou přesvědčeni, že zákon je v rozporu s právem zaměstnance na spravedlivou odměnu za práci. Podle nich je opatření nespravedlivé především vůči těm, kteří 150 hodin skutečně odpracují, aniž za to mají odpovídající odměnu nebo náhradní. Jejich plat je totiž stejný jako příjem kolegů, kteří neodsloužili ani jedinou hodinu přesčasů. Přitom 150 hodin přesčasů dohromady činí téměř celou základní dobu služby připadající na jeden kalendářní měsíc.

Předseda výboru pro bezpečnost za ČSSD František Bublan už dříve uvedl, že norma je nespravedlivá a odporuje sociální chartě. „Bude lepší, když se toto ustanovení ze zákona vyjme,“ řekl Bublan. Sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc dodal, že strana bude rozhodnutí Ústavního soudu respektovat. Pokud se ale po volbách dostane k moci, bude iniciovat novelu zákona.

Soudci: Policisté mají peněz dost

Soudci počítali, že průměrná mzda v Česku činila v roce 2009 bezmála 23 600 korun, zatímco u bezpečnostních sborů šlo o 33 313 korun. Příslušníci sborů tak nejsou znevýhodněni ani oproti jiným profesním skupinám. „Odměňování bezpečnostních sborů se i s ohledem na náročnost jejich práce ocitlo vysoce nad průměrem ve vztahu k odměňování státních zaměstnanců celkem,“ konstatovali soudci.