Politici v případě Ratha hovoří o adekvátním trestu i frašce

Bývalý poslanec ČSSD a exhejtman David Rath. Vedle něj je jeho advokátka Marcela Ondřejová.

Bývalý poslanec ČSSD a exhejtman David Rath. Vedle něj je jeho advokátka Marcela Ondřejová. Zdroj: ctk

O selhání sociální demokracie, adekvátním trestu pro bývalého poslance a hejtmana Davida Ratha, ale také o frašce hovoří politici v reakci na zatím nepravomocný rozsudek, který Rathovi vyměřil 8,5 roku vězení za korupci při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Někteří hodnotí i Ratha osobně, a to jako politika, který přispíval ke zhoršování politické kultury, nebo člověka, kvůli němuž sami vstoupili do politiky.

Právě tak se o exposlanci vyjádřil ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. „Kvůli takovým lidem, jako je bývalý poslanec Rath s krabicemi plnými peněz, jsem vlastně šel do politiky. Je to jeden ze symbolů tradičních stran,“ uvedl. Na otázku, jaké má ANO mechanismy, aby se podobný případ nestal i v jeho řadách, uvedl, že nekrást a nelhat je základní program hnutí. Kdo ho nedodržuje, musí podle něj z hnutí pryč, „což už jsme několikrát ukázali“.

„Nepřísluší mi, abych komentoval rozhodnutí soudu. Od počátku této kauzy mě především mrzí, že se výrazný politik, jakým byl David Rath, vůbec do takové životní situace dostal,“ sdělil k nepravomocnému odsouzení bývalého hejtmana a exposlance za ČSSD předseda vlády a sociální demokracie Bohuslav Sobotka.

„Respektuji rozhodnutí nezávislého soudu,“ podotkl k dnešnímu výroku vicepremiér a předseda lidovců Pavel Bělobrádek. KDU-ČSL podle něj nemá žádné mechanismy, jak se podobným případům vyhnout. Vždy podle něj záleží na jednotlivci.

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil na Twitteru napsal, že vzhledem k výši trestů ostatních spoluobžalovaných a roli Ratha v kauze považuje jeho trest za přiměřený. Kritická k sociální demokracii byla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová. „Je jasné, a nyní to potvrdil i nezávislý soud, že u veřejných zakázek v našem kraji byla korupce. I proto je alarmující, že nejbližší spolupracovníci Davida Ratha v krajské radě stále vedou Středočeský kraj,“ uvedla v prohlášení.

Šéf ODS Petr Fiala k verdiktu nad Rathem napsal, že rozhodnutí soudu není potřeba komentovat, ale jen respektovat. „David Rath přispíval jako politik ke zhoršování politické kultury a atmosféry v naší zemi, soud dospěl k závěru, že jeho praktiky byly nejen neetické, ale i za hranicí zákona,“ poznamenal. Předseda komunistů Vojtěch Filip k verdiktu pouze konstatoval, že KSČM je proti korupci na všech úrovních zastupitelských sborů.

Šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek pokládá trest za adekvátní. „Na politiky, kteří se účastní korupce, musí být nahlíženo co nejpřísněji. Získali totiž důvěru občanů, aby s prostředky nakládali v jejich prospěch, nikoli ve prospěch svůj vlastní,“ napsal . Za dobré má, že je spravedlnost nezávislá a týká se i nejvyšších politiků.

Nejkritičtěji se k průběhu soudu vyjádřil šéf poslanců Úsvitu Marek Černoch. „Z procesu s panem Rathem se stala fraška stejně tak jako u procesu s paní Nagyovou-Nečasovou. Roky tahanic, dokazování, mediálních spekulací a tímhle tento proces nekončí. Bude trvat další roky, než bude uzavřen. Podle délky procesu a trestných činů to není selhání jednotlivce, ale celé ČSSD, která z této činnosti měla evidentně na úrovni kraje nebo republiky prospěch,“ uvedl.

Bohumil Pečinka: Kauza Davida Ratha po třech letech