Politické strany mají v nemovitostech stamiliony. Komunisté nakupují další

Lidový dům, hlavní sídlo ČSSD.

Lidový dům, hlavní sídlo ČSSD. Zdroj: ČTK

Sídlo KDU-ČSL
Sídlo KSČM
3
Fotogalerie

Komunisté přidávají do své obsáhlé sbírky nemovitostí další pozemky. Zdaleka nejlukrativnější adresy má ale sociální demokracie.

Jen čtyři z devíti sněmovních stran vlastní budovy a pozemky. Slouží jim nejen jako hlavní či regionální sídlo, ale část z nich i pronajímají, což jim přináší miliony ročně.

Své portfolio v současnosti rozšiřuje KSČM. „Plánujeme koupit pozemek, který jsme využívali. Po digitálním zaměření se totiž zjistilo, že není v našem vlastnictví,“ uvedla mluvčí komunistů Helena Grofová s tím, že se jedná o menší pozemek mimo Prahu.

Komunisté mají zdaleka nejvíce nemovitostí ze všech sněmovních stran. Kromě budov a k nim přilehlých pozemků jim patří i zemědělská půda či krajinné oblasti. Většinu ze 71 realit získala KSČM jako nástupkyně bývalé předlistopadové KSČ, část koupila z vlastních zdrojů. „Je to do jisté míry jistota, že jste ve svém. Když máte nájemní smlouvu, nikdy nevíte, co se může stát,“ říká komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Nejhodnotnější komunistickou nemovitostí je hlavní sídlo strany v pražské ulici Politických vězňů, které KSČM koupila po roce 1989 od Českých drah za 52 milionů. Za tržní cenu půl miliardy korun se komunisté pokusili budovu prodat v roce 2005, ale na poslední chvíli ucouvli.

Problém se stranickým sídlem měla i ČSSD, která má sice oproti komunistům čtyřikrát méně nemovitostí, ale jejich celková účetní hodnota je třikrát vyšší. Na trhu by stály ještě víc. „Rozdíl mezi tržní hodnotou oproti účetní hodnotě závisí na tom, jak dlouho je nemovitost odepisovaná, kdy došlo k pořízení a za jakou cenou,“ vysvětluje Marcel Kolesár z poradenské firmy Colliers.

Strana

Počet realit

Celková účetní hodnota

Nejvýznamnější stavby

KSČM

71

174,4 milionů

Budova v ulici Politických vězňů v Praze (hlavní sídlo KSČM)

ČSSD

16

583,4 milionů

Lidový dům v Praze (hlavní sídlo ČSSD)

KDU-ČSL

9

78,3 milionů

Palác Charitas v Praze (hlavní sídlo KDU-ČSL)

ODS

8

79,3 milionů

Budova v Ostravě (sídlo místní ODS)

Své sídlo Lidový dům získala sociální demokracie v restituci, oprávněnost vlastnictví však léta řešily soudy. Stranu tehdy zastupoval advokát Zdeněk Altner, který posléze na ČSSD vysoudil 338 milionů za právní služby. Strana si na to vzala půjčku a jako zástavu použila právě Lidový dům. Altner však zemřel před koncem řízení a soudy nyní rozhodují o okruhu dědiců. Také se čeká na rozhodnutí Nejvyššího soudu, kam se ČSSD dovolala.

Kromě takzvaného „liďáku“ vlastní socialisté v Praze i Lannův palác, který pronajímají společnosti Finep, kulturní dům Střelnice v Hradci Králové či Dělnický dům v Kladně.

ODS před sedmi lety prodala za 139 milionů hlavní sídlo na malostranském Jánském vršku, čímž pokryla svůj tehdejší deficitní rozpočet způsobený vysokými náklady na několik předvolebních kampaní. V Praze v současnosti nic nevlastní a pronajímá si kanceláře v Truhlářské ulici. „O nákupu nebo prodeji nemovitostí nyní neuvažujeme,“ dodala mluvčí ODS Jana Havelková.

Nakupovat neplánují ani ostatní strany, byť některé to nevylučují. „Vzhledem k našemu současnému rozpočtu, který je zhruba 25 milionů korun ročně, nyní žádnou koupi nerealizujeme. Pokud by se ovšem naskytla nějaká zajímavá příležitost, určitě bychom to zvážili," řekla pirátská mluvčí Karolína Sadílková.

Mapa nemovitostí

Deník E15 sestavil na základě dat z katastrálního úřadu mapu nemovitostí, které vlastní politické strany v České republice. Reality vlastní ze sněmovních stran pouze KSČM (červená značka), ČSSD (oranžová značka), ODS (modrá značka) a KDU-ČSL (žlutá značka). V drtivé většině případů slouží budovy jako kanceláře stranických organizací, část se pronajímá restauracím a dalším podnikům.