Politické strany odevzdaly finanční zprávy, téměř polovina z nich nebyla v pořádku

Poslanci

Poslanci Zdroj: Blesk - Jaroslav Šimáček

Poslanecká sněmovna
ilustrační foto
Úřad vlády
Strakova akademie
Strakova akademie
6
Fotogalerie

Úplnou výroční finanční zprávu za loňský rok předložilo letos do Sněmovny 137 z celkových 264 politických stran a hnutí. Proti předchozím letům jde o výrazně vyšší výsledek. "Takové číslo jsme tu ještě neměli," řekl na dnešním jednání předseda sněmovního kontrolního výboru Vladimír Koníček z KSČM. Výbor se v minulých dnech zabýval kontrolou zpráv. Desítkám stran za neúplnou nebo nedodanou zprávu hrozí pozastavení činnosti.

Neúplnou zprávu za loňský rok předložilo devět aktivně působících stran, mezi nimi například strana Volte Pravý blok. Neúplnou zprávu dodala i Česká strana národně sociální, která je v insolvenčním řízení. Zprávu nedodalo podle dnešního usnesení výboru 82 stran a hnutí, Koníček však upozornil, že z tohoto počtu předložilo 14 stran svoji zprávu po termínu. Zprávu dodala pozdě například Strana svobodných občanů.

Svoji zprávu letos nepředložila Romská demokratická strana. Loni kvůli její zprávě za rok 2015 padlo trestní oznámení. Poslanci měli podezření, že obsahuje zfalšovanou zprávu auditora. Koníček řekl, že strana svoji předloňskou zprávu doplnila s výrokem jiného auditora, kde ale chybí jeho podpis. V případě zprávy jiné politické strany zase podepsal výrok auditora člověk, který není na seznamu komory auditorů, uvedl Koníček.

Výbor navrhl ke zrušení 14 stran a hnutí, kterým soud již dříve pozastavil činnost a které zprávu za loňský rok nedodaly. Některé z těchto stran, například Nezávislé demokraty, jejichž dlouholetým představitelem byl někdejší šéf TV Nova Vladimír Železný, Hnutí za telefonování zdarma nebo Zemské demokraty už Nejvyšší správní soud rozpustil. Výbor však vycházel z údajů platných ke konci loňského roku a rozhodnutí soudu v něm nemohl zohlednit.

Usnesením kontrolního výboru se bude ještě zabývat plénum Sněmovny. To by mělo požádat vládu, aby navrhla Nejvyššímu správnímu soudu pozastavení činnosti nebo zrušení provinilých stran. Vláda ale nenavrhne sankce vůči všem stranám, protože některé z nich se neprovinily opakovaně.

Výbor se letos zprávami zabýval naposledy, protože podle novely zákona tato povinnost připadne novému Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Zprávy, které strany doručily po termínu, výbor předá úřadu bezodkladně, zprávy za minulé roky do konce září.