Popelnice Evropy. Do Česka se valí vlna nelegálního odpadu

Skládka, ilustrační foto

Skládka, ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Skládka, ilustrační foto
Skládka, ilustrační foto
Skládka, ilustrační foto
Skládka, ilustrační foto
5
Fotogalerie

Celníci letos odhalili již 48 nelegálních přeprav odpadků. Za celý loňský rok to bylo jen 19 případů. Vyplývá to ze statistik Generálního ředitelství cel. Do Česka směřuje smetí hlavně ze západní a jižní Evropy. Za přívalem stojí mimo jiné zákaz dovozu plastových odpadů do asijských zemí.

„Vzhledem k tomu, že celníci v posledních týdnech evidují enormní nárůst nelegální přepravy odpadů, věnují této oblasti maximální pozornost a úzce spolupracují s ostatními orgány státního dozoru,“ uvedla mluvčí celníků Hana Prudičová.

Odpadky se do Česka tlačí také kvůli změnám v mezinárodním odpadkovém byznysu. „Dovoz zbytků z úpravy komunálního odpadu je závažný problém. Za poslední měsíce tento jev výrazně narostl. Je to mimo jiné výsledek zákazu dovozu plastových odpadů do Číny a dalších asijských zemí,“ řekl Lukáš Kůs z vedení České inspekce životního prostředí.

Pro část odhalených přeprav odpadků sloužilo Česko jen jako tranzitní země na cestě do jiných států. Avšak ČIŽP vyšetřuje také podezření, že část tohoto odpadu končí na tuzemských skládkách. „U nelegálních dovozů odpadů je problém v kvantitě, nemusejí být nebezpečné,“ dodal Kůs z inspekce životního prostředí.

S dovozem odpadků bojovaly nedávno Doksy na Českolipsku. Do bývalé sodovkárny navážely tuny odpadků kamiony z Itálie. Provozovatel areálu Globodera Group tvrdí, že jde jen o recyklovatelný materiál. Ve městě u Máchova jezera ale italské odpadky vzbudily rozruch. Podle radnice firma ještě ani neměla povolení k provozu recyklační linky.

Celní razie jménem Plast

Kvůli nárůstu nelegálního dovozu odpadků spustila Celní správa v první polovině listopadu celorepublikovou akci Plast. Celníci během deseti dnů odhalili na hraničních přechodech i ve vnitrozemí sedmnáct kamionů převážejících celkem 410 tun odpadků. Papírově to měl být čistý plast. Ve skutečnosti to byla pestrá směs komunálního odpadu.

„Podle předložené dokumentace mělo být šestnáct případů určeno pro Polsko a Česko. Jedna vykládka se měla uskutečnit v Bulharsku. Odpad byl dovážen v jedenácti případech z Německa, v pěti z Itálie a v jednom z Rakouska,“ doplnila mluvčí Generálního ředitelství cel Hana Prudičová. Odpadky se následně vrátily do zemí původu.