Výbuch na Českolipsku: podnikatel Kraft nemá s rizikovými odpady problémy poprvé

Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře

Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře Zdroj: ČTK

Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře
Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře
Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře
Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře
Výbuch v areálu společnosti Purum v Hamru na Jezeře
6
Fotogalerie

Vlastníkem společnosti Purum, v jejíž provozovně na zpracování nebezpečného chemického odpadu na Českolipsku bylo při úterní explozi zraněno osm lidí, je podnikatel Daniel Kraft. Jeho firmy přitom kvůli chybnému nakládání s rizikovými odpady dostaly již několik pokut. Firma Purum letos například musela zastavit provoz své čističky odpadních vod. Kraft vždy tvrdil, že postupuje souladu se zákonem.  

Policie hodinu ve středu po poledni opustila areál firmy Purum v Hamru na Jezeře. Do areálu se mohli vrátit zaměstnanci firmy. Podle hasičů je prostor bezpečný.

Neštěstí způsobila nečekaná chemická reakce. Z osmi zraněných jsou dva v kritickém stavu. Na pozorování je v liberecké nemocnici deset záchranářů zasažených neznámou látkou. Podle starosty Hamru Milana Dvořáka unikla zřejmě do ovzduší kyselina sírová. Havárii již vyšetřuje policie. 

„Při běžné každodenní činnosti stabilizace nebezpečných odpadů došlo k nepředvídatelné a nám prozatím nevysvětlitelné chemické reakci, která měla za následek výbuch s následným zahořením. V současné době ještě neznáme závěry vyšetřování, tudíž nejsme schopni poskytovat podrobnější informace,“ uvedl k k události na Českolipsku Kraft. 

V provozovně byla podle Krafta v květnu kontrola České inspekce životního prostředí a nezjistila žádná pochybení při provozu. „Zařízení v posledních letech i aktuálně prochází postupnou rozsáhlou modernizací a rekonstrukcí, neustále zařízení zlepšujeme a zdokonalujeme. Pro zachování maximální bezpečnosti společnost Purum provádí pravidelná školení svých zaměstnanců a povinný monitoring,“ dodal majitel firmy Purum. 

Kraftovy firmy dostaly za nakládání s nebezpečným odpadem v nedávné době několik pokut. Naposledy se to týkalo skládky pneumatik Kraftovy společnosti Celio u severočeského Litvínova. Česká inspekce životního prostředí podnikateli v říjnu vyměřila pokutu 100 tisíc korun. Podle Českého rozhlasu totiž pracovníci firmy v únoru nepřikryli nebezpečné azbestové odpady a karcinogenní vlákna se tak mohla dostat do ovzduší.

Další střet Krafta s inspekcí životního prostředí se letos odehrál kvůli Čistírně odpadních vod v Březhradu mezi Pardubicemi a Hradcem Králové. Inspekce rozhodla o zastavení provozu čističky, v níž byly v rozporu se zákonem likvidovány nebezpečné odpady. 

 „Chceme důrazně protestovat proti nařčení, že se tam zpracovávají nebezpečné odpady anebo dokonce jedovaté látky,“ uvedl Kraft před časem pro Deník.

Minulý rok dostala společnost Purum od České inspekce životního prostředí pokutu milion korun kvůli nesprávnému nakládání s elektroodpady v Osečné na Českolipsku. 

„Zaměstnáváme necelých 1000 pracovníků ve více než 30 lokalitách v České a Slovenské republice, kontrolami státních orgánů procházíme na jednotlivých místech našich provozů v podstatě každý týden. V v rámci nakládání s odpady a prováděné kontrolní činnosti při četnosti zhruba 50 kontrol za rok se bohužel na některých provozech nějaké pochybení najde,“ doplnil Kraft. Žádný z uvedených prohřešků podle něj neměl negativní vliv na životní prostředí nebo bezpečnost práce a došlo k jejich okamžité nápravě.