Vláda přežila pokus opozice o sesazení. Komunisté hlasovali s ANO, ČSSD odešla ze sálu

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš
Andrej Babiš: „Nehodlám rezignovat na základě lživé a hluboce neetické reportáže portálu Seznam, který patří panu Lukačevičovi.“ (23. 11. 2018)
Poslanci hlasují po 149. dnech od jmenování druhé vlády Andreje Babiše o nedůvěře kabinetu
11
Fotogalerie

Koaliční vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů přečkala první hlasování o nedůvěře. Opozici se podle očekávání nepodařilo najít dostatečný počet hlasů pro sesazení vlády, pro bylo jen 92 poslanců. Poslanci ANO a KSČM vládu na plénu podpořili, sociální demokraté odešli ze sálu, jak dříve avizovali. Pro vládu tak aktivně hlasovalo jen 90 poslanců. Průběh hlasování jsme sledovali v on-line přenosu.

ODS, Piráti, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN vyvolali hlasování o nedůvěře kvůli kauzám premiéra Andreje Babiše (ANO) spojených s farmou Čapí hnízdo. Kauza v minulých týdnech eskalovala údajným únosem jeho syna na Krym. Opozice v celodenní debatě premiérovi připomínala střet zájmů, v němž se jako nejvyšší představitel exekutivy, který čelí trestnímu stíhání, permanentně ocitá.

Podle šéfa ODS Petra Fialy ztratila vláda ve sněmovně většinu tím, že ji aktivně podpořilo jen 90 poslanců, zatímco 92 hlasovalo pro vyslovení důvěry. "KSČM se stala pouhou politickou frakcí ANO, ČSSD jen mluvila a pak utekla, kauza se nevyřešila," řekl Fiala. Koalice podle něj udělala další krok pro zkrácení svého volebního období.

Podle Babiše svolala opozice hlasování, aby ho mohla na plénu "urážet a ponižovat". "Některá vystoupení byla pod vlivem drog, bylo to mimořádně nechutné," řekl Babiš s tím, že jde o vylhanou kauzu. Ve svém projevu před poslanci nicméně k podezřením neřekl nic nového.

Sociální demokraté opustili při hlasování sál, čímž chtěli vyjádřit distanc od Babišovy kauzy. K výzvě ČSSD, aby jako premiér podal demisi, Babiš řekl, že to nevnímá jako problém. Podle něj šlo o vnitrostranický kompromis ČSSD. Vládní krize podle něj nebyla a nevidí důvod pro změny poměrů ve vládě.

"Vládní projekt má naši důvěru. Je ale evidentní, že vládní spolupráci zatěžují okolnosti kolem pana premiéra. Za sociální demokracii jsme se proto rozhodli hlasování opustit," řekl Jan Hamáček (ČSSD) s tím, že se necítí jako rukojmí Babiše. Hamáček kritizoval opozici, že nenabídla alternativu k vládě.

Babiš uvedl, že často jezdí do zahraničí, kde propaguje Česko. Kauza Čapí hnízdo prý v cizině nikoho nezajímá. To odmítl exministr zahraniční Karel Schwarzenberg (TOP 09) či místopředseda zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti). „Vy netušíte, jak o nás mluví. Uvedl jste, kolik politiků se s vámi stýká. V zahraniční politice si ale nemůžeme vybírat partnera. Tento váš důkaz, že jste všude respektován, je chybný. V cizině budíte zděšení,“ uvedl Schwarzenberg.

Nedůvěra vládě ŽIVĚ: Babiš i Fiala se vinili ze lží, Kalousek zmínil zaostalost. Více zde >>>