Poslanci odmítli přerozdělování imigrantů. Nepodpořili ani žalobu na kvóty

Imigranti při plavbě přes Středozemní moře

Imigranti při plavbě přes Středozemní moře Zdroj: IOM

Sněmovna odmítla návrh na zavedení trvalého mechanismu pro přerozdělování uprchlíků mezi státy Evropské unie. Podporuje také opatření, jež povedou k lepší ochraně vnější hranice unie, navracení lidí bez práva na udělení azylu nebo zásahům proti pašerákům lidí. Po asi sedmihodinové debatě o migrační krizi poslanci neschválili návrhy části opozice, aby se Česko kvůli už schváleným povinným kvótám pro relokaci desítek tisíc běženců obrátila se žalobou na Evropský soudní dvůr.

Základní návrh usnesení, který připravila Jitka Chalánková z opoziční TOP 09 ve spolupráci s vládními kluby ČSSD, ANO a KDU-ČSL, podpořilo 91 ze 141 přítomných poslanců, proti jich bylo 20. Zástupci opozičních frakcí KSČM, ODS a Úsvitu poukazovali na to, že s nimi tento návrh nikdo nekonzultoval. Předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura jej označil za „bruselský“ a „nicneříkající“.

Několik z deseti podaných návrhů ale prosadili i občanští demokraté. Jeden z nich se týká rovněž odmítnutí trvalého přerozdělovacího mechanismu běženců. Sněmovna si na návrh ODS vyžádala od vlády postup prověřování uprchlíků, kteří mají být přijati do Česka, a podpořila kabinet v přípravách na ochranu státní hranice.

Poslanci žádají více humanitární pomoci

Poslanci také požádali vládu o informaci o dosavadní humanitární pomoci, kterou Česko poskytlo pro uprchlické tábory mimo Evropu. Po premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) chtějí, aby v EU prosazoval zvýšení částky z unijního rozpočtu peněz na tuto pomoc, aby běženci zůstávali v táborech mimo unii a nepřicházeli do Evropy.

V okamžiku, kdy došlo na lámání politického chleba, vláda zařadila zpátečku

Kabinet čelil v debatě kritice části opozice za to, že se nebrání rozhodnutí o povinných kvótách. Například předseda opoziční ODS Petr Fiala nařkl vládu z toho, že hrála ohledně kvót „velkou evropskou komedii“. „V okamžiku, kdy došlo na lámání politického chleba, zařadila zpátečku,“ řekl.

Sobotka uvedl, že Česko je stále přesvědčeno o tom, že kvóty nic nevyřeší, rozhodnutí ale respektuje. Zopakoval, že Česká republika nepůjde cestou Slovenska, které chce podat žalobu u Evropského soudního dvora. Česko by podle něho nemělo dělat nic, co by mohlo do budoucna oslabit jeho pozici.