Poslanci projednají daně i vysoké školy. Nemají ale šanci vše stihnout

ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny

ministr financí Andrej Babiš, premiér Bohuslav Sobotka a vicepremiér Pavel Bělobrádek na schůzi Poslanecké sněmovny Zdroj: ctk

Poslanci letos poprvé zasednou na společné schůzi. Předběžný program sněmovny čítá dvě stovky bodů a je jasné, že zákonodárci opět nemají šanci všechny projednat.

Stejně jako Sisyfos valil do kopce balvan, zákonodárci před sebou hrnou resty, se kterými nejsou s to se vyrovnat. Seznam předloh zákonů, na které loni nebyl čas, se netenčí a podobné to nejspíš bude i v letošním roce. Program dnešní schůze čítá dvě stovky bodů. Zasedání je sice naplánováno na tři týdny, ale ani to na vypořádání se s celým programem zřejmě stačit nebude.

Navíc má pokračovat mimořádná schůze svolaná ke schvalování elektronické evidence tržeb. Má se konat tento pátek a dá se předpokládat, že i ten přespříští.

K ostře sledovaným bodům řádné schůze bude bezpochyby patřit novela upravující působnost vedení Energetického regulačního úřadu a předloha horního zákona. Podle ní by se měly zvýšit příjmy státu z poplatků za těžbu nerostů.

Bez kontroverzí se patrně neobejde projednávání návrhu na zvýšení daňových slev pro rodiny s dětmi.

Bez kontroverzí se patrně neobejde ani projednávání návrhu na zvýšení daňových slev pro rodiny s více dětmi a poměrně rozsáhlá novela vysokoškolského zákona. Ta má stanovit nová pravidla pro akreditace studijních oborů, systém hodnocení kvality škol a sociální stipendia.

Upravit má také odebírání neoprávněně získaných titulů, poplatky za uznávání vzdělání nebo působení zahraničních škol a jejich poboček v Česku. A snad definitivně vyřešit způsob jmenování profesorů.

Daňová novela předpokládá, že zvýhodnění na druhé dítě se už pro letošek zvýší o sto korun měsíčně, na třetí a další dítě má odpočet vzrůst o tři stovky korun měsíčně. Pro rodiny s jedním dítětem se sleva nezmění.

V úvodním kole by se poslanci měli začít zabývat mimo jiné hornickými důchody a zvýšením příspěvků na péči postiženým lidem. Zahájit by také měli debatu o zavedení celostátního referenda a o ústavních změnách, které se týkají zejména pravomocí prezidenta.