Poslanci rozhodnou, zda si zvýší platy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mediafax

Vláda nechá rozhodnutí o zvýšení platů ústavních činitelů na poslancích. Do sněmovny pošle pět variant navýšení koeficientů pro výpočet. Premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že očekává ve sněmovně "širokou a výživnou diskusi a širší politickou shodu".

Premiér Nečasi uvedl, že kabinet se nevyhýbá ani diskusi, aby platy soudců byly řešeny odděleně od jiných ústavních činitelů a spory o výši platů ústavních činitelů se neopakovaly. Pro toto řešení se vyslovili i vicepremiérka Karolína Peake (VV) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Plat poslanců, ministrů a také soudců se má podle návrhu reagujícího na rozhodnutí Ústavního soudu o platech soudců počítat z vyšší částky. Základem by místo nynějšího 2,5násobku průměrné mzdy mohl být podle návrhu pro vládu 2,7násobek. Varianty počítají s 2,51násobkem až více než trojnásobkem. Možné je podle premiéra i to, že by se legislativa týkající se platů soudců a politiků rozdělila.

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka by se platy ústavních činitelů neměly zvyšovat vůbec. Sociální demokraté podle něj nesouhlasili s návrhem navýšení, který vláda chystala. „Vlastně ale žádný vládní návrh nevznikl a posílají nám něco do sněmovny. Mohu říci za sebe, že já na klubu vyjádřím především ten postoj, že podle mě dnes rozhodně není čas na žádné navyšování platů ústavních činitelů,“ řekl Zaorálek.

„Je to krok vynucený rozhodnutím Ústavního soudu, vláda nikdy neměla v úmyslu se do roku 2014 k tomuto vrátit. Vláda nadále setrvává ve svém názoru, že i soudci by měli podléhat stejnému režimu jako ostatní občané,“ uvedl Nečas. Podle Zaorálka ale ze stanoviska předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského vyplývá, že Ústavní soud parlament ke zvyšování platů nenutí.

Pokud by novela začala platit, tak jak ji předložil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), stálo by to rozpočet příští rok asi 576,7 milionu korun navíc. Předpokládaný nárůst je daný hlavně platy soudců, uvedl premiér, jejich platy podle něj tvoří 85 procent daného balíku.

Nečas zdůraznil, že jeho vláda ušetřila na mzdových nákladech osm miliard korun. Nicméně je nutné respektovat rozhodnutí soudu, doplnil. Do sněmovny podle něj půjde pouze „legislativní nosič“, bude na poslancích, kterou z pěti variant zvolí.

„Já se domnívám, když už tedy naše vláda je takhle ničemná, tak že aspoň ten sbor, který sedí v Poslanecké sněmovně, že tedy bude mít víc rozumu než vláda a že to neodsouhlasí,“ řekl v reakci na dnešní rozhodnutí kabinetu šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. „V době, kdy se všem skupinám škrtá a kdy si všichni utahují opasky, považuji za naprosto licoměrné a za naprosto neseriózní, a to používám velmi mírných výrazů, pokud si tohleto vláda vůbec dovolí předložit,“ dodal.

Kabinet se souhlasem sněmovny kvůli zastavení zadlužování platy snížil o čtyři procenta. Ústavní soud to u soudců zrušil. Vláda tak navrhla do roku 2014 platy politiků zmrazit a soudcům se stanovily vyšší základny pro výpočet příjmu pro loňský rok a pro období od letoška do roku 2014. I to ale Ústavní soud odmítl.

Rychetský řekl, že verdikt jeho instituce ale není argumentem pro zvyšování platů ústavních činitelů a že soud za plánované navýšení nemůže. „Toto řízení, stejně jako všechna předchozí, se týkalo výlučně soudců. My jsme nerozhodovali ani o svých platech ani o platech jiných ústavních činitelů,“ řekl Českému rozhlasu.