Poslanci vydali Ratha k dalšímu trestnímu stíhání

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání.

Poslance Davida Ratha přivádějí na jednání sněmovního mandátového a imunitního výboru, který 3. září v Praze projednával policejní žádost o Rathovo vydání k trestnímu stíhání. Zdroj: ctk

Rath hovořil o "otřesných podmínkách v českých věznicích (Foto: ČTK)
Vězení čeká i některé z vás, řekl Rath poslancům (Foto: ČTK)
David Rath čeká na výsledek hlasování (Foto: ČTK)
Po něm se vrátil zpět do vazební věznice v Litoměřicích (Foto: ČTK)
4
Fotogalerie
Poslanecká sněmovna dnes vydala bývalého hejtmana Středočeského kraje Davida Ratha k trestnímu stíhání v kauze uplácení při nákupu vybavení pro středočeské nemocnice. Rath poslance předtím k vydání sám vyzval.

„Vydejte mě, prosím, já to věznění vydržím dál,“ prohlásil Rath v projevu, který předcházel hlasování. V něm mimo jiné kritizoval poměry v českém vězeňství. Policie Ratha už několik měsíců stíhá v kauze korupce při rekonstrukci zámku Buštěhrad.

Poslanci nebyli v otázce Rathova vydání zcela jednotní. Například nezařazený zákonodárce Stanislav Huml si myslí, že o vydání exhejtmana v nynějším případu by se mělo rozhodnout až po uzavření buštěhradské kauzy. Představil proto návrh, který by Rathovi umožnil vykonávat mandát poslance navzdory vazbě. Podporu u svých kolegů ale nenašel.

Jiří Šlégr (NS-LEV 21) se také postavil na stranu bývalého krajského hejtmana. Podle něj české soudnictví neměří všem stejným metrem. Kritizoval Rathův pobyt ve vazbě, který je prý neúměrně dlouhý. „Proto jsem se za Davida Ratha osobně zaručil při žádosti o jeho propuštění z vazby,“ řekl.

V podobném duchu se vyjádřil i předseda této strany Jiří Paroubek. „Nehraje se tu fér hra,“ prohlásil. Každý právník vám řekne, že policie nebere odposlechy jako důkaz,“ dodal.

O co jde v kauzách Davida Ratha:

Zámek v Buštěhradě
Barokní zámek s klasicistní kaplí se měl stát reprezentačním prostorem Středočeského kraje. Rathovo vedení plánovalo stavbu z přelomu 17. a 18. století rekonstruovat. Tendr vyhrála letos v březnu společnost Konstruktiva Branko, práce měly přijít na 214 milionů korun - původní odhad projektanta pro rekonstrukci přitom počítal na opravu s částkou o 50 milionů nižší. Peníze měly jít z evropských dotací. V souvislosti s údajně předraženou zakázkou na rekonstrukci zámku byl Rath 15. května zadržen, podle policie měl u sebe sedmimilionový úplatek. Vedení Středočeského kraje poté plánovanou rekonstrukci zámku, kde se ještě nezačalo pracovat, zastavilo. Stavba se tak podle všeho vrátí zpět obci Buštěhrad.
Středočeské nemocnice
Nemocnice vlastněné krajem byly už dlouho terčem kritiky nejen ze strany opozice. Média například upozorňovala na neprůhledné hospodaření společnosti Krajská nemocnice Středočeského kraje, kterou nechal Rath založit v červenci 2009 a která až do svého loňského soudního zrušení nemocnice zastřešovala. Současná kauza se týká nemocnice v Kladně (jež de facto řídila čtveřici ostatních) a nemocnic v Příbrami, Mladé Boleslavi a Kolíně.

V kladenské nemocnici, kterou řídila Kateřina Pancová, vzbuzuje pochyby stavba Centra akutní medicíny, které bylo otevřeno loni a přišlo na 1,4 miliardy korun, nebo končící rekonstrukce Niederleho pavilonu. Jedním z dodavatelů byla firma Puro-Klima, šéf jejíhož představenstva je v kauze také obviněn. V Příbrami získala zakázku na rekonstrukci jednoho z pavilonů za zhruba 200 milionů korun Konstruktiva Branko, jejíž ředitel Pavel Drážďanský je také obviněn.

Nová žádost policie o vydání Ratha ke stíhání se týká nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, vybavení domova důchodců v kladenské nemocnici a dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice.
Gymnázium v Hostivici
Gymnázium v domovském městě exhejtmana Ratha začalo fungovat teprve na začátku letošního školního roku, už samo jeho zřízení ale vyvolalo rozruch. Založení školy kritizovala zejména opoziční středočeská ODS, podle níž vznikla jen kvůli tomu, že v Hostivici bydlí Rath. Ten ale podobné výtky odmítal s tím, že nové gymnázium bylo podle něj zapotřebí, protože ve městě a okolí rapidně přibývá obyvatel. Také na rekonstrukci budovy někdejší obecní školy, kterou kraj získal od Hostivice výměnou za nově postavenou jídelnu, se podle médií zaměřilo policejní vyšetřování.