Poslanecké „vedlejšáky“: nejvíce si přivydělal Okamura

Tomio Okamura (foto ČTK)

Tomio Okamura (foto ČTK) Zdroj: CTK

Podnikatelé, lékaři, rentiéři. Poslanci vyčíslili, kolik si přivydělali k poslaneckým funkcím. Nejvyšší příjem měl podnikatel v cestovním ruchu a předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura. Majetková přiznání za dobu od loňských voleb na sklonku října do konce roku měli poslanci podat do půlnoci na dnešek.

Okamura podle přiznání vydělal díky svým firmám asi 4,3 milionu korun a za 1,6 milionu koupil automobil. Je společníkem ve společnosti Break2Win, v níž zastává stejnou pozici poslanec hnutí ANO Ivan Pilný. Zděděná autorská práva po otci zpěváku Karlu Černochovi zase přinesla sto tisíc korun poslanci Marku Černochovi (Úsvit).

Několik poslanců vykonává vedle mandátu lékařskou praxi. Například Rostislav Vyzula si vydělal lékařskou, ale taky pedagogickou činností celkem asi 400 tisíc korun a Miloslav Janulík (oba ANO) 160 tisíc korun.

Babiš dostal tisíce za autosalon

Jiří Junek (KDU-ČSL) zase vykázal jako ředitel muzea ve Vysokém Mýtě stotisícový příjem, práce v Muzeu Cheb vynesla asi 60 tisíc korun Romanu Procházkovi (ANO). Jeho stranický kolega Miloš Babiš zapsal do dokumentu 44 tisíc korun jako mzdu z autosalonu. Komunistce Květě Matušovské vynesla 16 700 korun hostinská a obchodní činnost.

Příjmy z komunální politiky měli například starosta Trutnova Ivan Adamec a starostka Prahy 2 Jana Černochová (oba ODS). Adamec navíc vydělal 160 tisíc korun ve Správě železniční a dopravní cesty a Černochová 42 tisíc jako šéfka dozorčí rady městského Obecního domu. Vicepremiér Pavel Bělobrádek získal 140 tisíc korun z funkce předsedy KDU-ČSL.

Kleště dluhů

Mnozí zákonodárci ale také splácejí úvěry. K nejzadluženějším poslancům, jejichž přiznání už jsou přístupná, se zařadil Černoch. Měl půjčky celkem asi za 5,2 milionu korun. O 100 tisíc korun méně dlužil na hypotéce šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Poslankyně Úsvitu Jana Hnyková získala převodem z družstevního do osobního vlastnictví polovinu bytu v hodnotě 250 tisíc korun a za 50 tisíc korun koupila polovinu garáže. Polovinu pozemku v Chýnově získal za 284 tisíc korun Karel Tureček (TOP 09 a Starostové). Naopak Martin Sedlář (ANO) prodal dům za 1,75 milionu korun.

Majetková přiznání kontrolují členové mandátového a imunitního výboru. Prověřují ale jen formální stránku, nezkoumají, zda politici zapsali údaje pravdivě. Kvůli špatně vyplněnému prohlášení může výbor podat podnět obecnímu úřadu v místě poslancova bydliště, sám zákonodárce postihnout nemůže. Případný postih od úřadu může dosáhnout až 50 tisíc korun.