Pospíšil: Kondolencí KSČM do Severní Koreje by se měla zabývat policie

KLDR, Kim Čong-il

KLDR, Kim Čong-il Zdroj: CTK

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil podle Lidových novin nepřímo vyzval, aby se policie zabývala kondolencí českých komunistů k úmrtí severokorejského vůdce Kim Čong-ila. Předseda KSČM Vojtěch Filip minulý týden ocenil zesnulého slovy, že "se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu". Filip nevidí na své kondolenci nic závadného.

„Česká republika má s KLDR normální diplomatické styky. Poslal jsem jen běžné vyjádření soustrasti a nevidím na tom nic divného. Stejně tak jsem držel minutu ticha za Václava Havla,“ řekl LN Filip. V dopise do Severní Koreje například napsal, že „KSČM pevně věří, že korejská strana práce i nadále povede hrdinný boj za obranu socialismu ve vaší krásné zemi“.

Podle Pospíšila by měly orgány činné v trestním řízení šetřit, zda Filip neporušil zákon, když vyjádřil sympatie k hnutí založenému na potlačování lidských práv a svobod. „Můj první dojem je, že se nejedná o trestný čin, spíše o nepřímé jednání. Vyjádření sympatií tam ale je,“ míní ministr spravedlnosti. Za porušení zmíněného zákona hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.

Podle právníků by ale bylo hodně obtížné hnát šéfa českých komunistů před soud. Jako poslanec by musel být sněmovnou zbaven imunity, zároveň není jisté, zda kondolence vůbec naplňuje skutkovou podstatu takového činu.

Další vládní politici míní, že by trestní oznámení předsedovi KSČM zbytečně přidávalo na popularitě. „Nezazlívám mu to, čekal bych to od něj. Jen se ukazuje, odkud pan Filip pochází a co vyznává,“ uvedl místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím. „Jeho slova se určitě dají chápat jako podpora režimu, který potlačuje lidská práva. Je potřeba tyto signály vnímat a vzpomenout si na ně, až bude KSČM vykládat, jak je demokratickou stranou,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík.